full screen background image

Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, școală-partener a Republicii Federale Germania

1     La Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți a avut loc manifestarea dedicată acordării statutului de școală-partener a Republicii Federale Germania.

Evenimentul, important pentru comunitatea școlară rădăuțeană, a beneficiat de prezența domnului Dieter Jaeschke, coordonator al Programului de acordare a diplomelor de limba germană în Romania.

Acesta a înmânat, pe lângă diplome, placheta onorifică de școală partener, care conferă recunoașterea oficială de membru în rețeaua globală de școli partenere cu Republica Federală Germania.

Placheta conferă școlii posibilitatea de a demonstra, în mod concret, apartenenţa la reţeaua “Şcolilor partenere ale viitorului”.

Proiectul “Școli – Parteneri ai Viitorului” (PASCH) consolidează și unește o rețea mondială de circa 1.500 de școli, ce beneficiază de o legătură specială cu Republica Federală Germania.

Se constituie astfel, pentru tinerii din instituția de învățământ, climatul adecvat descoperirii uneia dintre culturile europene remarcabile și seîncurajează învățarea limbii germane, ca bază pentru viitoarea lor dezvoltare.

În discursul domniei sale, directorul instituției școlare, Carmen Andronachi, a mulţumit Ambasadei şi domnului Dieter Jaeschke pentru sprijinul consistent acordat în timpul procedurilor de aderare precum şi în timpul pregătirilor pentru primele examene din primăvara acestui an în vederea obţinerii Diplomei de limba germană – treapta I.

“În această şcoală avem profesori de limba germană înzestrați cu o experienţă temeinică dar, mai ales, cu pasiune. Dăruirea și profesionalismul își vădește impactul atât la nivelul tinerilor pe care-i educă, dar mai ales al comunității.vCu toate acestea, un program atât de solicitant şi exigent cum este cel de pregătire pentru obţinerea Diplomei de limba germană nu poate fi implementat decât cu sprijin extern susținut.”, a declarat Carmen Andronachi.

Au fost acordate 44 de diplome elevilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, care au obținut rezultate remarcabile la examenul ce a avut loc în luna martie 2015.

Dieter Jaeschke, care a examinat elevii în calitate de președinte de comisie a probei de comunicare orală, alături de doamna profesoară Angelica Popovici, i-a felicitat pe tineripentru performanțele și rezultatele lor deosebite în ceea ce privește învăţarea limbii germane, totodată pentru prezentările interesante ce au conferit activității distincția bine-meritată.

“La Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi am descoperit elevi cu foarte multă creativitate, cu o imaginație debordantă, cu dorința sinceră de a crește din punct de vedere intelectual. Am descoperit cu încântare eleviperseverenți, ambițioși, obișnuiți cu programul solicitant și cu provocările educative. Apreciez foarte multrezultatele excelente din acest an obținute de elevii colegiului.”, a declarat domnul Jaeschke.

Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” este a doua instituție membră PASCH și totodată acreditată pentru organizarea și susținerea examenului de certificare lingvistică – Deutsches Sprachdiplom 1 din județul Suceava, alături de Colegiul Național “Petru Rareș”.

Centrala pentru Activitate Şcolară în Străinătate din cadrul Oficiului Federal Administrativ asistă în România 44 de şcoli care organizează examenul pentru obţinerea Diplomei de limba germană.

Din însărcinarea Ministerului Federal al Afacerilor Externe şi cu concursul landurilor federale, Centrala pentru Activitate Şcolară în Străinătate sprijină, în prezent, sub aspect financiar, pedagogic şi al personalului, peste 140 de şcoli germane în străinătate şi aproximativ 1.000 de şcoli care organizează examenul pentru obţinerea Diplomei de limba germană.

Centrala pentru Activitate Şcolară în Străinătate consolidează dezvoltarea şcolară orientată spre calitate şi sprijină înfiinţarea de noi şcoli cu profil german.

De asemenea, consiliază şcolile ţării gazdă privind structurarea orelor de limba germană şi la introducerea examenelor de absolvire în conformitate cu standardele germane.

Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” a dobândit, prin efortul și pasiunea dascălilor, entuziasmul și interesul tinerilor, un loc bine-meritat în galeria școlilor ce organizează examenul pentru obţinerea Diplomei de limba germană. Obținerea acestei diplome reprezintă un pas important în dezvoltarea ulterioară a tinerilor, o condiție necesară în consolidarea unei cariere de succes.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments