full screen background image

Liderul Sindicatului Învățământ “Bucovina” Rădăuți, prof. Gheorghe Șorodoc: “Fac un apel către toți parlamentarii de Suceava, să deblocăm situația din Rădăuţi!”

unnamed     Liderul Sindicatului Învățământ “Bucovina” Rădăuți, profesorul Gheorghe Șorodoc, a anunțat că începe consultarea membrilor sindicali, pentru declanșarea unor acțiuni de protest, după ce situația finanțării unităților de învățământ din municipiu devine critică, în condițiile în care dizolvarea Consiliului Local și suspendarea primarului duc la blocaje care nu permit rectificarea bugetară.

Șorodoc a precizat că acest blocaj din administrația publică locală a avut drept consecință “blocarea activităților pe linie de cheltuieli de personal pentru învățământ, sănătate și administrație”.

Invitat la VIVA FM Rădăuți, liderul Sindicatului Învățământ “Bucovina” a adus unele precizări legate de banii repartizați de la Guvern, totalizând 857.000 de lei, dar care stau blocați în Trezorerie, în lipsa unui primar care să semneze pentru plata salariilor.

“Cum bine se știe, primarul din fiecare localitate este ordonator principal de credite, iar eliberarea de sume din Trezorerie nu se poate face decât cu semnătura și ștampila Primăriei și a primarului. Situația de la Rădăuți este bine cunoscută în toată țara, este o situație unică, nemaiîntâlnită până acum, și probabil din cauza unui vid legislativ în care ne găsim în momentul de față, eliberarea de sume din Trezorerie prin semnătura primarului nu se poate face. Concret, membrii noștri de sindicat, respectiv toți angajații din sistemul de învățământ din zona Rădăuți cunosc faptul că trebuia să avem, după rectificarea bugetară din 28 iulie, de primit niște sume, cu titlul de plată la hotărârile judecătorești câștigate anterior în anii precedenți. Eram în plată cu a treia tranșă aferentă anului 2016, și toată lumea, știind că a mai cheltuit banii în vacanță, aștepta cu nerăbdare aceste sume. Dată fiind situația de la Rădăuți, cu Consiliul Local dizolvat prin hotărâre judecătorească, nu are cine să facă această rectificare. Rectificarea revenea în sarcina Consiliului Local. După rectificare, primarul dispunea prin semnătură de alocarea și suplimentarea sumelor aferente pentru fiecare buget al unităților de învățământ, și implicit de achitarea acestor sume. În momentul de față, lucrurile sunt într-o situație nemaiîntâlnită și nemaiauzită nicăieri. Banii sunt repartizați de către Guvern, în cuantum de 857.000 de lei, cu titlul de achitare de hotărâri judecătorești, dar banii stau în Trezorerie și nimeni nu poate dispune de ei, decât prin semnătura primarului.”

Liderul de sindicat a spus, la VIVA FM, că marți i-a convocat în ședință extraordinară pe toți liderii de sindicat de la școlile din municipiu, pentru a pune la punct împreună o strategie privind pașii care trebuie urmați pentru a declanșa un protest, și pentru a decide ce formă de protest să aleagă pentru a nu-i dezavantaja ulterior salarial sau din punctul de vedere al asigurărilor.

“Pe 22 septembrie, la ora 13.00, am discutat într-o ședință extraordinară cu toți liderii de sindicat de la unitățile de învățământ din municipiul Rădăuți, și am convenit o serie de acțiuni premergătoare acestor demersuri. Am convenit cu colegii noștri că trebuie mai întâi să consultăm membrii de sindicat asupra căror forme de protest să ne îndreptăm, în așa fel încât să ne afecteze cât mai puțin. Se știe că pe durata unei greve generale, după Legea Dialogului Social, pe momentul grevei generale nu mai ești plătit. Singurul avantaj pe timpul grevei rămân asigurările de sănătate. În învățământ, după cum se știe, dacă nu ești plătit, ești afectat la drepturile de concediu, la drepturile de asigurări, la pensie, ești afectat la sporurile de stabilitate, lucru pe care când membrii de sindicat îl vor ști, probabil că se vor gândi mai mult spre care formă de protest să ne îndreptăm. Am convenit cu liderii de la ședința de ieri să consulte oamenii din școli și fiecare să se pronunțe asupra următoarelor forme de protest: dacă vor o grevă generală, dacă vor o grevă de avertisment, dacă vor o grevă japoneză, dacă vor un miting, sau dacă vor o pichetare. În funcție de opțiunile membrilor noștri de sindicat, ne vom întruni din nou și vom stabili care sunt următorii pași de urmat și să găsim cele mai bune soluții de a ieși din situația nemaiîntâlnită din municipiul Rădăuți.”

Demersurile sindicaliștilor din învățământ au început încă din luna august, după ce, în iunie, salariile au fost diminuate. În luna august, prin intermediul Federației Sindicatului Liber din Învățământ la care sunt afiliați, au adus situația de la Rădăuți la cunoștința unor foruri superioare, în vederea deblocării salariilor cadrelor didactice și sanitare.

“Din 15 august am făcut demersuri către Federația la care suntem afiliați, respectiv Federația Sindicatului Liber din Învățământ, am adus la cunoștința președintelui federației, iar eln la rândul lui, în ședințele premergătoare discuțiilor pe legea salarizării învățământului, respectiv la Guvern, la Ministerul Educației, la Ministerul Finanțelor, la Ministerul Muncii, a pus pe tapet problema situației de la Rădăuți. Decin lucrurile sunt cunoscute.”

Gheorghe Șorodoc, liderul Sindicatului Învățământ “Bucovina” Rădăuți, a făcut, prin intermediul VIVA FM, un apel către toți parlamentarii de Suceava să ajute la soluționarea situației dificile în care se află cadrele didactice din municipiu.

“Eu sper că vremea rezolvării speței de la Rădăuți va veni cât mai degrabă. Pentru asta, fac un apel către toți parlamentarii de Suceava indiferent de culoarea politică, să uzeze de diligențele pe care le au, în așa fel încât să deblocăm situația. Și la urmă, cel care o rezolvă, primește mulțumirile mele publice și ale tuturor colegilor mei pentru lucrul pe care l-a făcut.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments