full screen background image

Turcia se îndreaptă spre un război civil

turciv     Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, la putere) atrage ţara într-un “război civil” prin atacurile naţionaliste pe care le orchestrează, înainte de alegerile din noiembrie, denunţă liderul Partidul Democratic al Poporului (HDP), principala formaţiune turcă prokurdă, relatează BBC News online, potrivit Mediafax.

Nimeni nu a fost ucis, însă Selahattin Demirtas a denunţat o “campanie de linşare”.

Violenţele au escaladat între armată şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în estul ţării, după prăbuşirea în iulie, a unui armistiţiu între cele două tabere.

Turcia urmează să organizeze alegeri parlamentare în noiembrie, în urma eşecului formării unui guvern după alegerile din iunie.

În contextul în care atmosfera din ţară devine tot mai tensionată, Demirtas s-a întrebat dacă scrutinul va avea loc, având în vedere că, în partea de sud-est a ţării – cu populaţie majoritar kurdă, s-au creat zone militare temporare în aproximativ 100 de locuri.

Aproximativ 400 de atacuri au fost comise asupra sediilor HDP marţi şi miercuri, a anunţat Demirtas.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunţat aceste atacuri într-un mesaj postat pe Twitter. “Este inacceptabil să fie avariate sedii ale unor instituţii de presă şi partide politice şi proprietăţi ale cetăţenilor civili”, a spus el.

Însă Demirtas l-a acuzat atât pe premier, cât şi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, că au luat “decizia să declanşeze acest război şi să-l intensifice”.

HDP a respins acuzaţii ale unor naţionalişti, potrivit cărora este aripa politică a PKK. Lideri prokurzi acuză la rândul lor AKP că alimentează tulburările pentru a intensifica susţinerea naţionaliştilor înainte de scrutinul prevăzut la 1 noiembrie.

Partidul prokurd a intrat pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor din iunie, cu un scor de 14%, care a privat AKP de majoritatea parlamentară absolută pe care o deţinea de ani de zile.

În vară AKP a încercat, fără succes, să formeze o coaliţie împreună cu unele partide rivale.

comments

comments