La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 28 – 30 august, va avea loc, la Rădăuți, cea de-a 33-a ediție a Târgului Olarilor și Meșterilor Populari “Ochiul de Păun”, organizat de Primăria Municipiului Rădăuți, Muzeul Etnografic “Samuil și Eugenia Ioneț”, Casa Municipală de Cultură, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural “Bucovina” Suceava.
Peste 60 de meșteri și-au anunțat prezența la acest eveniment, care păstrează și promovează obiectele tradiționale specifice zonelor etnografice din care provin.
Prin tradiție, în ultimul weekend al lunii august, vin la Rădăuți ceramiști din toate centrele de prelucrare a lutului din țară, dar și din localități din Republica Moldova.
Manifestarea cuprinde nu numai o expoziție cu vânzare a obiectelor din lut, sticlă, piele, ci și spectacol folcloric, discotecă în aer liber, cu DJ Radu și invitații săi, iar duminică, la închiderea evenimentului, vor avea loc trei concerte, susținute de Alessia, Pacha Man și Lidia Buble.
Despre cum se va desfășura a 33-a ediție a “Târgului Olarilor” din acest an, despre premiile pregătite participanților, a vorbit, la VIVA FM Rădăuți Ioana Rusu, purtător de cuvânt al Primăriei.
“Manifestarea, ajunsă la a 33-a ediție, a avut loc în fiecare an, fără întrerupere, începând cu prima ediție, din 1983, și are ca scop cunoașterea, popularizarea, stimularea realizării și valorificării produselor autentice specifice centrelor de olărit din țară – Baia Mare, Horezu, Brașov, Arad, Miercurea Ciuc, Corund, Deva, Dej, Galați, Pașcani, sunt foarte multe localități, vorbim de aproximativ 60 de expozanți care vor fi prezenți la ediția din acest an. Amploarea evenimentului va fi întregită de participarea unor reprezentanți ai altor meşteșuguri tradiționale, cum ar fi cusături populare, sticlărie, pielărie, sculptură în lemn, împletituri, obiecte folosite în obiceiurile prilejuite de sărbătorile tradiționale, icoane, ouă încondeiate. Creația meșterilor olari va fi jurizată de către specialiști etnografi și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, care vor urmări păstrarea tradiției și creativitatea, și se vor acorda și diplome de participare”.
“Muzică și dansuri populare, sâmbătă, începând cu ora 16.30, până la ora 20.30, Ansamblul Florile Bucovinei și alte ansambluri din țară, și duminică, iarăși program artistic la scenă, cu Ansamblul artistic Florile Bucovinei și Ansamblul Vicoveanca, recital extraordinar al domnului Alexandru Brădățan”
“Premiile sunt în valoare de aproximativ 5.500 de lei și sunt obținute din sponsorizări, pentru că, după cum probabil ați aflat, Primăria Municipiului Rădăuți nu a prevăzut buget pentru acest eveniment, însă, la baza organizării acestuia există același cadru legal, mai precis o hotărâre de Consiliu Local pentru organizarea anuală a evenimentelor cum au fost “Zilele Municipiului” și, acum, “Târgul Olarilor”. La fel, și dispoziția prin care este constituită comisia de organizare a acestor evenimente. Având în vedere că există un cadru legal, dar nu există un buget alocat, evenimentul se va desfășura la un cadru mai restrâns. Datorită manifestării dorinței de către o mare parte de cetățeni pentru a nu se pierde această tradiție din cauza situației din administrația publică locală, în lipsa unui primar în funcție și a unui consiliu local, s-a mers pe ideea de sponsorizări, de identificări de sponsorizări. În acest fel, se va realiza și premierea expozanților, după cum am spus, aproximativ 5.500 de lei vor fi alocați celor care vor fi premiați. Voi aminti aici că, începând cu ediția 31, a fost instituit Marele Premiu “Constantin Colibaba”, premiu ce va putea fi decernat o singură dată în decursul activității fiecărui ceramist. Până în prezent, acest premiu special a fost acordat ceramistului Cornel Sitar, din Baia Mare, în 2013, și ceramistului Mișchiu Constantin, de la Horezu, în 2014. Sponsorizarea aceasta vine de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava. Tot prin sponsorizări s-au oferit bonuri de benzină expozanților. Nu vorbim de comercianții cu alt fel de produse, ci doar expozanților cu produse din ceramică, sticlărie, pielărie, șamd”.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi