full screen background image

Majorarea tuturor salariilor de la stat ar aduce deficitul bugetar la 5%

bani romanesti noi     Dacă toţi bugetarii care cer bani în plus la salariu i-ar şi primi, atunci cheltuielile statului ar creşte cu 15 miliarde de lei, iar deficitul bugetar ar ajunge la un periculos 5% din PIB, spun specialiştii.

Creşterea salariilor medicilor a deschis cutia Pandorei. Toţi ceilalţi bugetari cer acum salarii mai mari, iar specialiştii avertizează că aceste creşteri, împreună cu reducerile de taxe din noul Cod fiscal, dezechilibrează grav ecoonomia.

Creşterea cu 25% a salariilor din Sănătate înseamnă 1,7 miliarde de lei în fiecare an în plus. Guvernul susţine că banii există.

Problema e că, după anunţul măririi lefurilor din Sănătate, şi ceilalţi bugetari au cerut, rând pe rând, acelaşi lucru. Unii chiar sub ameninţarea cu protestele. Lor, premierul le cere să aibă răbdare.

În România sunt 1,2 milioane de angajaţi în sectorul bugetar. Cea mai mare parte lucrează în administraţie, educaţie, apărare şi ordine publică. Ca număr, deci ca pondere în efortul bugetar, medicii şi personalul medical sunt pe locul cinci.

Acum, scenariul analiştilor economici: dacă toţi angajaţii de la stat ar primi majorare salarială de 25%, acest lucru, împreună cu prevederile noului Cod fiscal, ar dezechilibra masiv bugetul.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Sunt și alte categorii sociale care solicită același lucru și probabil că s-a deschis Cutia Pandorei. Cifrele anunțate public de diverși miniștri duc în zona de 15-16 miliarde de lei impact anul viitor, ceea ce e un impact mare, ajungem la un deficit bugetar de 5 la sută din PIB, care e un deficit catastrofal într-un context în care economia a început să își mai revină”.

În cazul în care România ar ajunge la un deficit de 5% din PIB în 2016, statul ar trebui să se împrumute, în plus cu 37 de miliarde de lei, pentru a echilibra bugetul. O situaţie riscantă, după cum tocmai a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„De unde vor fi luați acești bani suplimentari? De la băncile din România? Ele sunt deja supraexpuse pe titluri de stat româneşti și nu știu cât mai sunt dispuse să finanțeze. De la creditorii inter­na­ ționali? Cu ei exact acum am răcit relațiile, nu mai vrem să avem de a face cu ei, nu? De pe piețele internaționale? Ele așteaptă semnalul de la instituțiile de resort și ne vor taxa mai mult”, a declarat şeful băncii centrale, pentru „Revista 22”.

comments

comments