full screen background image

Inflația a ajuns, în luna iulie, la un nou minim istoric în ultimii 25 de ani

inflatia     Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în iulie, la minus 1,7%, în scădere de la minus 1,6% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 0,17%, conform datelor INS.

“Prețurile de consum în luna iulie 2015 comparativ cu luna iulie 2014 au fost mai mici cu—1,7%, măsurate prin IPC și cu—1,4%, măsurate prin IAPC”, potrivit comunicatului INS.

Tot în luna iulie, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor este de 40%. Cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 34,5%, iar mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 25,5%, notează Agerpres.

În ultimul an, creșterea medie a prețurilor de consum este de 0,5%, calculată pe baza IPC.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că potrivit estimărilor, inflația va rămâne sub nivelul minim al intervalului de variație până la începutului anului 2017, iar România nu riscă intrarea în deflație, deși se estimează că inflația va rămâne în teritoriu negativ în următoarele trei trimestre, datorită înregistrării creșterii consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%.

comments

comments