Astăzi, 31 iulie, fiind ultima zi de vineri a acestei luni, va avea loc din nou acțiunea Masa Critică, organizată de membrii Organizației BAFI Rădăuți, cu sprijinul iubitorilor de ciclism și a iubitorilor de mișcare în aer liber. Se va pleca la ora 18.00 din fața Catedralei ortodoxe a municipiului, și se vor parcurge 17 km pe un traseu bine stabilit. Toții doritorii pot veni să se alăture grupului de bicicliști care se va forma, condiția de bază fiind aceea de a avea o bicicletă funcțională. Despre această plimbare cu bicicletele a vorbit la VIVA FM rădăuți, Alin Alexandru Tudosă, vicepreședinte el Asociației BAFI, inițiatorul Masei Critice.
“Masa Critică este un eveniment care a debutat în 1992 în San Francisco, când o mare masă de bicicliști s-au întâlnit spontan și au făcut o plimbare prin oraș, demonstrativă, fără nicio intenție, doar să spună “și noi facem parte din trafic, vrem și noi un pic de spațiu pe acest asfalt”. Aceea a fost prima ediție, apoi spontan în mai multe orașe din lume a luat amploare. Anul trecut, fiind în Turul Bucuriei prin țară, am ajuns la Brașov chiar vineri când se face Masa Critică, și am spus că trebuie să facem așa ceva și la noi. Am aflat între timp că s-a mai organizat, dar s-a pierdut între timp, nefiind cineva care să o susțină, la noi nu funcționează chiar așa de spontan. Ca să păstrăm locul și ca să creem constanța, întâlnirea este la Catedrala ortodoxă din centru. Ne deplasăm ușor spre Sinagogă, de acolo urcăm spre Colegiul Andronic Motrescu, încercăm să evităm cât de cât șantierele din oraș, ne întoarcem de la Andronic Motrescu și trecem pe strada Teiului spre Ștefan cel Mare unde facem dreapta și mergem până la Unitatea de Pompieri, revenim spre centru dar mergem la dreapta pe strada Gării și mergem și pe Obor, pe Volovățului până la PECO, de unde ne întoarcem, coborâm pe Mihai Viteazu până la Doi Voievozi, facem stânga spre Casa de Cultură, coborâm la dreapta pe 22 Decembrie până la sensul giratoriu, de unde facem dreapta spre ieșirea spre Suceava pe Calea Bucovinei”.
“Peste 12 ani, până la orice vârstă, toți bicicliștii indiferent dacă sunt din Rădăuți sau din împrejurimi, pot veni să pedaleze alături de noi. O bicicletă cât de cât funcțională, opțional cască sau vestă. Nu este un tur de viteză, poate din cauza drumurilor ar fi bună o cască dar nu este obligatorie la această demonstrație. Ideea este de a fi observați în trafic, lumea să conștientizeze și să respecte un pic bicicliștii. Pe de altă parte, bicicliștii ar trebui ca în timpul acestui eveniment să se comporte regulamentar, să se deplaseze după reguli, să dea un exemplu. Până la urmă despre asta este vorba, a da un exemplu, pentru că au spus mulți șoferi că bicicliștii nu sunt foarte disciplinați în trafic. Știm că, nu toți bicicliștii nu sunt disciplinați, de asta sunt întâlniri, acolo se discută, se mai vorbește despre legislație, comunitatea prinde contur cumva și atunci se învață unii pe alții”.
Vineri seară, doi rădăuțeni, Alin Alexandru Tudosă și Andrei Drâmbă, vor pleca în Turul României pe biciclete, acțiune numită Turul Bucuriei. Ei vor pleca de la Rădăuți, cu posibilitatea ca pe traseu să li se alăture și alți bicicliști care să pedaleze cu ei pe tot traseul, sau doar parțial. Alin Alexandru Tudosă a prezentat la VIVA FM Rădăuți traseul pe care îl vor parcurge, și motivul pentru care desfășoară această acțiune pentru al doilea an consecutiv.
“Anul acesta o să plecăm înspre Iași, după care continuăm spre sud. Vaslui, Galați, trecem BAC-ul spre Munții Măcinului, cei mai vechi munți din România, continuăm spre Constanța până la Vama Veche, desigur. Acolo stăm probabil o zi sau două, după care continuăm prin Dobrogea spre Călărași și spre București. În București o să stăm o zi sau două, după care coborâm spre malul Dunării și o să mergem o bucată bună până la Drobeta Turnu Severin – Orșova. De acolo o luăm spre Băile Herculane, urcăm spre Reșița, Timișoara, Arad, și de acolo ne îndreptăm spre Cluj. De la Cluj urcăm spre Maramureș unde avem o invitație într-un sat arhaic, la Preluca, unde avem Asociația Șura de Teatru, și o să trecem să vedem un sat păstrat aproape cum era cândva. Este undeva în vârf de munte înconjurat de copaci. De acolo coborâm prin păduri. Sunt drumuri asfaltate. În esență tot traseul e pe drumuri asfaltate, ca să poată veni oamenii cu bicicletele drum lung. O să ajungem în Maramureș, prin ceva parcuri și păduri înapoi la Rădăuți, probabil în 30 de zile”.
“Pe termen scurt este plimbarea. Împărtășim pedalatul cu bucuria de a pedala cu oamenii, beneficiile, sănătatea și alimentația. Ăsta este primul lucru. Și viceversa, promovăm locuri. Sper să trecem anul ăsta și pe la Sarmisegetusa spre exemplu. Facem fotografii la oameni, locuri, povești, și le publicăm pe paginile noastre de facebook, pe www.bafi.ro, și atunci promovăm aceste locuri, alți oameni află. Cu cât se promovează mai mult, cu atât este mai bine, cantitatea de informație este uriașă. Pe termen lung, în 5 – 10 ani, sper să facem un proiect de lege prin care orice drum care va fi construit în România între localități, să fie prevăzut cu piste de bicicliști adecvată. Lângă drum, o zonă verde cu copaci, tufișuri, ceva care să delimiteze, după care pista de bicicliști ca să poți pedala în liniște. Țările europene au făcut niște proiecte incredibile cu bani foarte puțini, și cred că se poate și la noi. Ar trebui când se face acel proiect de lege să venim cu o propunere concretă. Cu ingineri, cu arhitecți, ca să nu fie doar în acte, să fie chiar pe bune. Pentru că am întâlnit anul trecut doi bicicliști din Olanda care au făcut 5000 km până în Constanța și i-am întrebat ce părere au de România. prima dată au spus că drumurile sunt proaste, după care au spus lucruri de bine și ce frumos e. Dar au început cu drumurile. M-am mai întâlnit cu un preot din Germania care face un traseu pe malul Dunării de la izvor și până la vărsare, și îl face în fiecare an. El a zis la fel, că până la intrare în țară pista este grozavă pentru bicicliști, după care pur și simplu dispare”.
Doina Craiu
Radio VIVA FM Rădăuţi