După vântul puternic de duminică, care a smuls acoperişul clădirii internatului de la Colegiul “Andronic Motrescu” din Rădăuţi, luni după-amiază, pompierii militari rădăuţeni au intervenit din nou în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase.
La ora 15:42, un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi a intervenit pe DN17A, drumul ce leagă municipiul Rădăuţi de localitatea Marginea, unde un plop cu înălţimea de peste 20 de metri s-a prăbuşit pe carosabil din cauza vântului puternic, blocând traficul rutier în totalitate. Cu ajutorul motofierăstraielor din dotare, pompierii au secţionat şi au îndepărtat arborele uriaş de pe şosea, traficul rutier fiind reluat după aproximativ o oră şi jumătate.
La ora 15:57, Dispeceratul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la gospodăria lui Mihai D., în comuna Marginea.
Pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor, la faţa locului s-au deplasat şase autospeciale şi o ambulanţă SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi şi Garda de Intervenţie Solca, cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Marginea, Volovăţ şi Suceviţa.
Cel mai probabil, din cauza unui trăsnet direct, a ars o construcţie corp comun din lemn, cu învelitoare din şindrilă, ce îngloba casa de locuit, adăpostul de animale şi o magazie de lemne, pe o suprafaţă totală de aproximativ 220 de metri pătraţi. Au mai ars circa 10 metri cubi lemn de foc, 5 tone de fân şi altele. S-au degradat unelte agricole, obiecte electronice, electrocasnice şi bunuri de uz casnic.
Pe timpul intervenţiei, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarului (75 ani) şi soţiei acestuia (74 ani), primul suferind arsuri de gradele I şi II la nivelul toracelui posterior, iar femeia acuzând un atac de panică. Cele două persoane au fost transportate cu ambulanţa la Centrul de Primire Urgenţe Rădăuţi pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.
Pompierii militari s-au luptat cu flăcările aproape trei ore şi au salvat gospodăria învecinată.
Ultima intervenţie în urma fenomenelor meteo periculoase, a fost la ora 17:25, când un alt echipaj al pompierilor rădăuţeni s-a deplasat pe str. Calea Bucovinei, unde a decolmatat beciul unei locuinţe, inundat în urma ploilor torenţiale, pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi.
Între aceste misiuni legate de manifestarea vântului puternic şi a ploilor torenţiale, la ora 16:28, tot militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe str. Oborului, din municipiu.
Cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu electric cu izolaţia deteriorată, a ars bordul autoturismului şi s-au degradat parbrizul, instalaţia electrică şi aproximativ 60% din capitonaj.
Incendiul a fost lichidat la ora 16:50, iar pompierii militari au salvat restul autoturismului.