De vineri până duminică, poţi admira, pe hipodromul din Rădăuți, un spectacol ecvestru de excepţie, vedete fiind peste 50 de cai de rasă din toată ţara, campioni la sărituri peste obstacole.
Este vorba despre Cupa “Bucovinei Romsilva”, ediţie jubiliară – 25 de ani de la înfiinţarea “Romsilva”, organizată de Direcţia Silvică.
Șeful instituției, Sorin Ciobanu, a declarat că valoarea totală a premiilor care vor fi acordate este de 25.000 de lei.
Vor participa peste 60 de perechi cal călăreţ, iar intrarea pe hipodrom va fi liberă pentru spectatori.
La concurs și-au anunțat participarea exemplare de elită din Rădăuți, Piatra Neamț, Târgu Mureş, Iaşi, Bacău, Cluj, Timișoara şi București.
Preşedintele onorific al întrecerii va fi directorul general R.N.P. ROMSILVA, Adam Crăciunescu
Herghelia Rădăuţi se numără printre principalele nuclee de cai pur-sânge “Shagya arab” din lume, dar aici se găsesc şi frumoase exemplare de sport românesc, cu rezultate deosebite la săriturile peste obstacole.
Despre eveniment a vorbit, la Radio VIVA FM, Liliana Giosan, inginer zootehnist la Herghelia Rădăuți:
“În zilele de 17, 18, 19 iulie va avea loc, pe Hipodromul Hergheliei Rădăuți, o nouă ediție a “Cupei Bucovina Romsilva”, competiție ecvestră de sărituri peste obstacole, înscrisă în Calendarul Federației Ecvestre Române. Ediția din acest an este una jubiliară, Romsilva – 25 de ani de la înființare.
În competiție s-au înscris peste 60 de cai de sport, campioni la sărituri peste obstacole, antrenați în baza hipice ale RNP Romsilva de la Târgu Mureș, Târgu Neamț și Rădăuți, precum și în cluburi private de echitație din orașele Piatra Neamț, Iași, Bacău, Cluj, Timișoara și București. Valoarea totală a premiilor care vor fi acordate este de 25.000 lei.
Județul Suceava va fi reprezentat în concurs cu peste 20 de cai provenind de la Herghelia Rădăuți, grupul hipic Forest Ecvestru Sucevița și Clubul de cai de legendă de la Hardic Rădăuți.
Programul de desfășurare a competițiilor include 13 probe și se desfășoară zilnic, începând cu data de 17, adică de vineri, ora 10.00, și vor intra în concurs cai debutanți, sportivi debutanți și amatori, probe de copii și juniori, și se va termina cu o probă mai dificilă la nivel C, la ora 19.00.
Sâmbătă, 18 iulie, va avea loc și festivitatea de deschidere oficială a concursului, la ora 14.00, dar înainte de asta, la ora 10.00, vor începe și probele de concurs. Ultima și cea mai grea fiind programată la ora 18.00. O probă interesantă se anunță a fi cea “în oglindă” la ora 15.30, cand concurenții vor pleca de la linia de START, doi câte doi, în același timp, pe trasee identice, urmând să se vadă care ajunge primul la capăt, fără a doborî obstacolele și într-un timp cât mai scurt.
Duminică, 19 iulie, startul probelor de concurs se va da tot la ora 10.00, din două în două ore având loc câte o altă probă. Astfel, la ora 14.00, va avea loc o probă de ștafetă de doi călăteți, iar la ora 16.00, va fi proba specială cu 3 – 4 baraje.
La finalul competiției vor fi desemnați câștigătorii întregului concurs, în baza clasamentului din cele trei zile.
Competiția hipică este organizată de Regia Națională a Pădurilor, în colaborere cu Direcția Silvică Suceava și Federația Ecvestră Română”.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuți