În ultima perioadă, se constată o creştere numerică a operatorilor economici specializaţi în activităţi de colectare a deşeurilor recuperabile, se arată într-o informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.
Conform sursei citate, sisteme de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje sunt implementate în majoritatea localităţilor din judeţ.
“În cea mai mare parte, însă, aceste sisteme nu sunt foarte eficiente, fie din cauza dotărilor insuficiente, fie din cauza gradului redus de conştientizare a factorilor implicaţi”, se precizează în informarea semnată de directorul executiv Vasile Oşean.
O problemă o reprezintă fracţiunea biodegradabilă din deşeurile menajere, care nu este colectată separat, din cauză că în judeţul Suceava nu sunt amenajate platforme pentru compostare.
Totuşi, într-o oarecare măsură, în mediul rural se practică, compostarea individuală, dar aceasta nu poate fi cuantificată din punct de vedere cantitativ.
Pe de altă parte, în raportul cu pricina al APM se reliefează că, pe lângă operatorii de salubritate obligaţi prin lege să se ocupe de colectarea selectivă a deşeurilor provenite de la populaţie, cantităţi semnificative de resturi reciclabile sunt adunate de către operatorii de tip „remat”, autorizaţi pentru colectarea şi valorificarea acestora.
“Cantităţile colectate provin atât de la agenţii economici, cât şi de la populaţie, care primeşte bani în schimbul materialelor predate unităţilor specializate”, explică responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Potrivit acestora, în judeţul Suceava, societatea comercială Ambro reciclează deşeuri de carton într-o instalaţie cu capacitatea de 300 de tone pe zi, iar reciclator de deşeuri de ambalaje din lemn este societatea comercială Egger România.
În vederea colectării şi tratării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, în judeţ sunt autorizate 22 de puncte pentru strângerea „electrocasnicelor” uzate şi doar unul singur pentru dezafectarea acestora.
Cu dezmembrarea autoturismelor scoase din uz se ocupă 36 de firme, în timp ce pentru activitatea de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatoare au obţinut autorizaţie 38 de puncte specializate.
La nivelul judeţului Suceava sunt autorizaţi, de asemenea, trei operatori de colectare a uleiului uzat, respectiv Mondeco, Rotmac-eco şi Auto Test Bucovina.