Luni se desfășoară prima proba scrisa a Bacalaureatului, cea la Limba şi Literatura Română. Va urma, pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie – proba scrisă la alegere. Afişarea rezultatelor se va face cu o zi mai târziu decât era programat.
Întarzierea este dată de o noutate a examenului din acest an. Toate lucrările vor fi corectate în centre din alte judeţe.
Ca atare, absolvenţii de liceu vor afla notele pe 7 iulie, zi în care vor fi depuse şi contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie.
Aproape 169 de mii de absolvenţi de clasa a 12 a s-au înscris la bacalaureat, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut. 25 de mii dintre ei sunt elevi care au picat bacul în anii anteriori.
Prima probă scrisă este cea de limba şi literatura română, iar marţi, pe 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.
Noutatea acestui examen constă în sistemul de corectare al tezelor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a precizat la Antena 3 că pentru a NU exista suspiciuni de fraudă, lucrările vor fi corectate de profesori din alte judeţe.
Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, urmând ca în perioada 8-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.
La examenele scrise, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. Nu pot intra în săli cu niciun material care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Ministrul Educaţiei le-a transmis elevilor informaţii preţioase referitor la subiecte.
“Subiectele de anul acesta vor respecta modelele de pe site. Ne vom asigura că sunt clar formulate”, a precizat ministrul.
Elevii care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen. Ca şi în anii trecuţi, probele scrise se vor desfăşura sub supraveghere video. Aproximativ cinci la sută dintre unităţile de învăţământ au camere care înregistrează şi audio.