Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni marți în ședință comună. Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari se află și el pe ordinea de zi, transmite Agerpres.
Liberalii au susținut că această măsură instituie un regim preferențial, motiv pentru care vor vota împotriva ei.
”Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari”, a declarat liberalul Ludovic Orban.
Potrivit proiectului de lege, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar.
“Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.
Indemnizația ar urma să se cumuleze cu orice tip de pensie. Un politician care a avut un singur mandat de parlamentar ar urma să primească astfel 1 500 de lei, iar unul care a avut trei mandate ar urma să primească 4 000 de lei.