full screen background image

Preţurile de consum au crescut, în luna mai

supermarket     Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%, se arată într-un raport al Institutului Naţional de Statistică, citat de Mediafax.

„Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,5%, în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,6%”, se arată într-un comunicat al INS.

Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare.

Cele mai mari scumpiri faţă de aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe – 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume – 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.

La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,2%, măsurată prin IPC, şi la 1,3%, prin IAPC.

„Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2014 – mai 2015) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2013 – mai 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,1%”, se spune în comunicat.

Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.

Proiecţiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din februarie şi cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la începutul anului viitor de la 24% la 20%, întrucât decizia nu a fost încă adoptată.

„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anticipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţintă europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a ultimului raport asupra inflaţiei.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.

comments

comments