Persoanele asigurate în sistemul de sănătate pot beneficia de îngrijiri medicale atunci când se află într-un alt stat din Uniunea Europeană, însă, dacă nu prezintă cardul european de sănătate, acestea trebuie să plătească serviciile de care au parte.
Regulile referitoare la rambursarea ulterioară a acestor cheltuieli au fost modificate printr-un act normativ publicat joi în Monitorul Oficial. Prin intermediul acestui act normativ sunt modificate regulile de rambursare a cheltuielilor medicale făcute în alt stat din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European sau în Elveţia, atunci când pacientul suportă costurile îngrijirilor primite, notează avocatnet.ro.
Mai exact, asiguratul este nevoit să suporte cheltuielile pentru asistenţă medicală dacă nu prezintă cardul european de sănătate, certificatul provizoriu pentru înlocuirea acestuia sau dacă unitatea sanitară de la locul de şedere temporară nu recunoaşte cardul.
Potrivit Ordinului CNAS nr. 163/2015, pentru a primi banii înapoi, pacientul trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate care-l are în evidenţă. Rambursarea poate fi solicitată atât la nivelul tarifelor din statul în care au fost acordate îngrijirile medicale, cât şi la nivelul tarifelor din România.