full screen background image

Dolarul a atins un nou record – 4,2012 lei

dolari americani     BNR a anunţat vineri un curs pentru euro de 4,4472 lei, iar pentru dolar de 4,2012 lei.

Dolarul a atins miercuri un nou nivel record, de 4,2059 lei, înregistrând al şaselea maxim consecutiv, în contextul întăririi monedei americane pe pieţele externe.

Referinţa francului elveţian a urcat luni cu 2,12 bani, de la 4,1728 lei la 4,1940 lei, informează Gandul.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Aproape de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară locală la 4,4373 lei, faţă de 4,4460 lei pe finalul şedinţei de vineri.

“Credem că perioada liniştită ar trebui să continue şi astăzi, având în vedere că piaţa aşteaptă acum ziua de miercuri pentru a vedea care sunt perspectivele de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (ING se aşteaptă în continuare la creşterea dobânzii cheie în iunie). De asemenea, astăzi se vor publică datele pentru producţia industrială a SUA, dar cum aşteptările ING sunt apropiate de cele ale pieţei, nu vedem vreo direcţie pentru leu din această perspectiva”, se arată într-o notă pentru investitori şi analişti a economiştilor ING Bank România.

Schimburile au fost operate în prima parte a zilei între un nivel maxim de 4,4420 lei/euro, înregistrat în prima oră de operaţiuni, şi un minim de 4,4370 lei/euro.

În regiune, mişcarea forintului şi zlotului faţă de euro a avut aceeaşi direcţie cu cea a leului, însă aprecierea acestora a fost mai puternică raportat la ultimele schimburi ale şedinţei precedente, perfectate pe timpul nopţii, când pieţele locale sunt închise. Astfel, forintul s-a apreciat cu 0,6%, iar zlotul cu 0,4%.

Pe pieţele externe, dolarul era aproape de ora 13:00 în scădere cu 0,4%, la 0,9488 euro, în timp ce francul elveţian s-a depreciat cu 0,3%, la 0,9451 euro.

Atenţia investitorilor se va concentra în această săptămână asupra şedinţei de două zile a Rezervei Federale a SUA, care va începe marţi şi se va încheia miercuri. Datele solide privind piaţa muncii înregistrate în ultimele luni au sporit aşteptările ca Fed să indice o posibilă majorare a dobânzilor din luna iunie, prin renunţarea la angajamentul de a avea “răbdare” în luarea în calcul a unei astfel de decizii.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,22% – 0,58% pe an, faţă de 0,21% – 0,58% vineri.

Ratele pentru plasamentele săptămânale se află la 0,26% – 0,68% pe an, comparativ cu 0,25% – 0,7% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât la 1,29% pe an, de la 1,32% pe an vineri.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza