Victor Ponta se pregăteşte pentru primul examen serios în faţa partidului, după eşecul de la prezidenţiale. La Consiliul Naţional al PSD, de la finalul lunii, premierul va şti dacă mai are susţinere din partea colegilor sau trebuie să facă un pas înapoi.
Soarta lui Victor Ponta în PSD atârnă de un fir de aţă. Să vedem mai întâi ce-l ţine pe Victor Ponta în fruntea partidului, deşi a pierdut alegerile.
Încă este premier, iar pentru PSD este singura reuşită după mulţi ani de Opoziţie. Îl ajută şi relaţia bună cu preşedintele Klaus Iohannis să rămână în fruntea Executivului.
Nici şeful statului, nici liberalii nu au găsit, încă, motive serioase de invocat pentru a-l da jos de la Palatul Victoria. Are suficienţi oameni în PSD care îi datorează ascensiunea şi care îi vor fi fideli până la capăt.
De cealaltă parte, baronii, cei care îl contestă, sunt împărţiţi între grija ca Victor Ponta să nu le ia toate instrumentele puterii şi drumurile pe la DNA.
Lupta lor în PSD este surdă şi fără prea multe argumente în faţa reformei pe care o propun Victor Ponta şi Liviu Dragnea.
Şi pentru că am ajuns la acesta din urmă, Liviu Dragnea ar fi putut fi cea mai mare ameninţare pentru Victor Ponta, omul cu cele mai mari şanse să-i ia locul.
De când susţine reforma internă împotriva baronilor şi este văzut ca unul dintre principalii vinovaţi pentru pierderea alegerilor nu este clar câtă susţinere mai are. O altă mutare tactică bună a lui Victor Ponta este Codul Fiscal. Este modern şi liberal şi îi ţine pe liderii PNL în şah.
Pe de altă parte, dacă Victor Ponta pierde guvernarea, va pierde şi controlul asupra partidului. Atunci se vor auzi vocile celor care doresc să-i ia locul, dar acum tac. La Consiliul Naţional, va conta mult şi mişcarea pe care o va face Ion Iliescu.
Este previzibil ca seniorul PSD să nu-l mai susţină pe actualul lider, după ce a fost acuzat că strică imaginea partidului şi trebuie să facă un pas înapoi.
Dacă Victor Ponta va fi forţat să organizeze alegeri, are toate şansele să le piardă. Mai ales că reforma propusă de el i-ar lăsa fără putere pe mulţi social-democraţi şi este din ce în ce mai contestată în partid.
Nu în ultimul rând, relaţia cu Sebastian Ghiţă, deloc iubit de PSD şi procesele în care sunt implicate rudele sale, sunt vulnerabilităţi şi pot fi folosite împotriva lui în cazul alegerilor interne.