România ar trebui să aibă o relaţie stabilă cu instituţiile financiare internaţionale şi este important să se facă trecerea de la macrostabilitate la creştere economică constantă pe termen lung, a declarat, joi, Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.
“O continuare a relaţiei cu Fondul Monetar Internaţional este importantă. FMI susţine structural multe ţări din lume. Există mai multe instrumente care pot fi utilizate. Depinde mult de circumstanţele situaţiei economice regionale şi de cele din Europa, la momentul respectiv. Dacă există riscuri importante, cred că o asemenea relaţie ar avea o anumită direcţie, dacă nu sunt riscuri importante, ar avea o altă direcţie”, a menţionat Păuna, potrivit Agerpres.Acesta a subliniat că România ar putea avea o relaţie cu FMI de tipul ‘flexible credit line’, asemănătoare celei pe care FMI o are cu Polonia, în care se agreează un cadru economic, iar guvernul are flexibilitate în a-şi promova priorităţile de politici publice în contextul respectiv.
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat miercuri la postul de televiziune Realitatea TV că acordul cu FMI şi Comisia Europeană expiră în septembrie 2015 şi, cel mai probabil, acesta nu va fi continuat.