Procesul de distribuire, prin poştă, a celor a cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate către persoanele asigurate din judeţul Suceava s-a încheiat în luna decembrie 2014, acestea fiind distribuite într-un procent de 95%.
Invitată în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, joi, la Radio VIVA FM, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a calificat drept falsă informaţia conform căreia, de la 1 februarie, asiguraţii nu vor mai beneficia de servicii medicale fără aceste carduri.
Badrajan: “Cred că această Casă Naţională de Asigurări trebuia să asigure stocurile necesare, pentru ca medicii de familie să poată achiziţiona cititoarele de carduri de sănătate. Dar, noi, prin intermediul softurilor de cabinet sau fiecare pe cont propriu, am făcut comenzi pentru aceste cititoare de carduri. Sigur că, la un moment dat, lista firmei producătoare s-a aglomerat şi cititoarele de carduri vin în rate. Astfel, probabil că o să le avem pe la jumătatea lunii februarie. Au apărut alte informaţii, precum că, de la 1 februarie, asiguraţii nu vor mai primi servicii medicale decât dacă se prezintă cu cardul, ceea ce este fals. Nu se poate, pentru că noi nu avem cititoare de carduri şi nici nu au primit carduri toţi cei în drept. Atunci, cum e posibil aşa ceva? Apoi, s-a revenit, o să mergem în paralel cu ele. Acum, spun fac şi eu ca-n Caragiale: Din această dilemă, nu putem ieşi!”
Dr. Irina Badrajan a adus precizări referitoare la ceea ce ar fi trebuit să cuprindă aceste carduri de sănătate, pentru a fi cu adevărat utile medicilor și pacienților.
Badrajan: “Cardul este un fel de cheie, care, pusă în cititorul de carduri, permite accesul medicului pe pacientul căruia trebuie să-i facă un serviciu. Nicidecum nu atestă calitatea de asigurat. Tot noi trebuie să verificăm această calitate, într-un anumit sistem, pentru că acest card nu spune nimic. S-a vorbit despre inscriptarea cardului cu anumite date ale pacientului. Pentru aşa ceva, trebuie să cumpărăm un inscritor de carduri, care este altceva decât un cititor de carduri, şi care costă mult mai mult. În plus, inscriptarea cardului nu se poate face decât cu acordul pacientului, Presupunând că pacientul ar fi de acord, ar fi vorba de nişte date referitoare la bolile pe care le are sau la acordul de donare de donare, care trebuia făcut prin notariat, ceva foarte complicat”.
“Lumea a intrat în panică. Vin şi întreabă: Vai, ce-o să se întâmple cu cardul de sănătate? Şi le spun, şi spun şi ascultătorilor: Nu o să fie nimic! Să nu uitaţi unde îl puneţi, să nu îl pierdeţi, pentru că deja unii l-au şi pierdut. Dar, până când sistemul va funcţiona numai pe carduri de sănătate, toată lumea va primi servicii de sănătate – ori cu card, ori fără card!”, a mai spus secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan.