full screen background image

Festivalul de datini și obiceiuri “După datina străbună”, în Suceava

parasv     Peste 1.500 de urători din județele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ precum şi din Republica Moldova, au participat la sfârșitul săptămânii, la Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou “După datina străbună”, organizat în centrul municipiului Suceava.

Manifestarea face parte din programul “Crăciun în Bucovina” și început cu tradiționala paradă ce a pornit din Parcul Universității și a ajuns până pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, trecând prin fața Palatului Administrativ.

De la Festival nu au lipsit tradiționalele momente cu “plugul”, “capra” sau “ursul”.

Totodată, cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt  baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.

Spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar pe data de 13 ianuarie se va desfăşura, în comuna Drăguşeni, “Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi”.

comments

comments