Tineretul Național Liberal solicită în mod imperativ Guvernului României, primului ministru, Victor Ponta, ministrului Educației, Remus Pricopie, ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu, să respecte art. 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și să prevadă în Legea Bugetului pe 2015 alocarea a 6% din PIB pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare.
TNL transmite, printr-un comunicat de ptresă:
“Guvernul actual al României arată un dispreț cinic pentru învățământ și educație. Pentru primul-ministru sistemul de educație este o fabrică de pseudo-diplome acordate pentru plagiat, menite prea-măririi politice a guvernanților. Pentru ministrul Educației, recompensarea profesorilor este doar un instrument prin care au încercat să cumpere votul profesorilor.
Pentru noi, tinerii liberali, educația reprezintă principalul resort de dezvoltare durabilă și de creștere a nivelului de trai în mod constant și trainic. Pentru miile de dascăli care își fac meseria cu profesionalism, educația înseamnă vocație. Pentru milioanele de elevi și studenți educația performantă este singura șansă de a se realiza din punct de vedere profesional. Pentru milioanele de părinți, educația este singura speranță că poate și ei, dar cu siguranță fii lor, vor avea un trai mai bun. Pentru pensionari, educația înseamnă siguranța că pensiile vor putea fi plătite întregi pentru anii pe care îi mai au de trăit. Pentru tinerii care se gândesc să plece din țară, îmbunătățirea sistemului de educație ar fi motivul pentru care să rămână.”
Deputatul Florin-Alexandru Alexe, președintele TNL afirmă: ”Viziunea îngustă și abruptă a Guvernului actual și a primului său ministru, Victor Ponta, este incapabilă să cuprindă și să înțeleagă implicațiile enorme pe care le are îmbunătățirea sistemului de educație din România. În numele tinerilor liberali, afirm în mod responsabil că sistemul de educație privește toți cetățenii României, fiind kilometrul 0 al dezvoltării durabile a țării.”
Departe de a atinge dezideratul din art. 3 din Constituție: ”Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii.”, situația educației în România este deplorabilă. România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, 6% din populație nu știe nici să semneze, 41% dintre elevi au mai puțin de 10 cărți acasă, aproape 50% dintre copiii de 15 ani citesc cu dificultate, aproape 100.000 de copii de școală nu ajung nici măcar o zi pe an în sala de clasă.
În privința performanței universitare, ajunsesem, la un moment dat să avem o instituție – Universitatea București – în top 600 la nivel mondial. În 2014, Universitatea București a ajuns în tronsonul 651-700, fiind urmată de Universitățile Al. Ioan Cuza din Iași, Babeș Bolyai din Cluj și Universitatea de vest din Timișoara în tronsonul 701 – 800 din topul QS World University Rankings pentru anul școlar 2014 – 2015.”
”Acestea sunt doar câteva cifre menite să atragă atenția actualului Guvern și să-l conștientizeze în sensul alocării a cel puțin 6% din PIB educației și a 1% din PIB cercetării, conform Legii Educației Naționale în vigoare.”, a adăugat președintele TNL.