După ce au amânat cu o săptămână luarea unei decizii, marți, judecătorii Curţii Supreme ar trebui să stabilescă definitiv soarta dosarului de incompatibilitate al preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Magistraţii urmează să stabilească dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate este sau nu admisibil, în condiţiile în care Iohannis a avut deja câştig de cauză la Curtea de Apel Alba Iulia.
Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate în aprilie 2013. ANI a constatat că Iohannis a ocupat simultan funcţia de primar al Sibiului şi cea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi şi SC Pieţe SA.
Edilul a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistraţii i-au dat dreptate lui Iohannis în septembrie 2013 şi au anulat raportul Agenţiei. ANI a contestat această decizie la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie.
Pe 30 septembrie Curtea Supremă a admis în principiu recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate.
Dacă magistraţii Înaltei Curţi vor decide că recursul ANI este admisibil, aceştia s-ar putea pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, în cazul în care există jurisprudenţă. O altă variantă ar fi ca judecătorii să admită recursul şi să fixeze termenul de judecată pe fond, cu citarea părţilor. În fine, a treia variantă ar fi ca magistraţii să respingă recursul ANI şi să menţină astfel decizia Curţii de Apel Alba Iulia.
ANI ceruse instanţei supreme pe 22 octombrie să ia în discuţie mai repede dosarul lui Klaus Iohannis pentru a avea o decizie înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Solicitarea a fost însă respinsă pe 27 octombrie.
Curtea Constituţională va dezbate la rândul ei pe 9 decembrie articolul din Legea 161/2003 în baza căruia mai mulţi edili au fost declaraţi incompatibili, între care şi Klaus Iohannis.