Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Alin Lucian Antochi, a arătat, joi, că România este pe locurile fruntașe în ce privește decesele din accidente rutiere și de aceea autoritățile doresc scăderea drastică a acestui fenomen.
“Acest fenomen al consumului de băuturi alcoolice și apoi de conducere a unui autovehicul sub influența acestor băuturi e un factor generator de mari probleme în trafic. Cred că sunt 96 de decese la un milion de locuitori la nivelul anului 2012 și ne dorim să scădem drastic această cifră”, a declarat Antochi la conferința finală a proiectului “Schimb de bune practici în vederea elaborării unui program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice”.
El a mai spus că își dorește ca astfel de inițiative să poată fi implementate și pe viitor cu succes în România, cu sprijinul și cu expertiza partenerilor străini.
Directorul general al Direcției Naționale de Probațiune, Iuliana Cărbunaru, a spus că programul structurat “Drink and Drive”, elaborat în cadrul acestui proiect, are o dimensiune specializată a lucrului cu persoanele care au săvârșit infracțiuni la regimul circulației sub influența consumului de alcool, iar acum execută o sancțiune neprivativă de libertate, iar prin derularea programului s-a dorit și alinierea practicilor la cele similare europene.
“Întotdeauna am investit cu foarte mare atenție fondurile pe care le-am atras din diferite surse de finanțare, iar cred că atunci când vorbim de siguranța noastră aceasta este o prioritate strategică, iar siguranța în trafic vorbește, la fel, despre diminuarea numărului de victime, de aceea cred că fondurile investite în cadrul acestui proiect sunt binevenite și vor avea o finalitate concretă pe care, evident, o vom observa în timp”, a declarat Iuliana Cărbunaru.
Obiectivele proiectului sunt reducerea riscului de recidivă și creșterea siguranței rutiere.
Proiectul a fost elaborat în contextul în care țara noastră ocupă locul I în ce privește rata mortalității din accidente rutiere — 2.442 de decese în anul 2010 și locul 4 la nesiguranța în trafic în același an, la nivelul UE.
În anul 2012 în România s-au produs 9.355 de accidente rutiere, soldate cu 2.050 de decese, dintre care 19% au fost cauzate de consumul de alcool.
Direcția Națională de Probațiune a implementat în parteneriat cu serviciile de probațiune din Olanda, proiectul JUST/2011/JPEN/AG/2945 “Drink and Drive — Schimb de bune practici în vederea elaborării unui program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice”, finanțat prin Programul “Justiție Penală” 2011 al Comisiei Europene.
Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie 2013 — ianuarie 2015.
La conferința de închidere a proiectului au participat oficiali ai sistemelor de probațiune din România și Olanda, precum și reprezentanți ai altor instituții și organizații naționale și internaționale: instanțe de judecată, Inspectoratul General al Poliției Române, Administrația Națională a Penitenciarelor și Agenția Națională Antidrog.