Se spune că toți oamenii se nasc egali, dar numai unii dintre ei devin pompieri.
Despre meserii prin excelență vocaționale, despre curaj, dăruire și sacrificiu s-a vorbit în această dimineață la Viva FM.
Matinalii l-au avut invitat în studio, la “Dimineți animate”, pe purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, domnul Alin Găleată.
Impresionați de faptul că omul și-a petrecut prima dimineață din prima zi de concediu la radio, Luisa și Călin au aflat, cu oarecare emoții, care sunt încercările prin care trece un pompier la fiecare misiune.
“Intrăm în interacțiune cu durerile oamenilor și nu numai cu ale celor care sunt afectați de pierderea bunurilor. Empatizăm inclusiv cu victimele, descarcerăm oameni răniți, oameni care sunt într-o durere groaznică, vedem tot felul de lucruri și durerea noastră cea mai mare este atunci când găsim copii în astfel de situații.”
E de la sine înțeles faptul că, pentru a exercita o astfel de meserie, e nevoie de o anumită tărie psihică, dar care vine cu prețul ei.
“Vedem multe. Lumea crede că toate aceste lucruri trec pe lângă noi, că nu ne afectează, dar nu este așa. În timp, aceste lucruri se acumulează și fac parte din trista moștenire pe care o au pompierii când ies la pensie. Din fericire, cu toții avem un psihic, un moral destul de pregătit și atunci când trebuie să intervenim, suntem concentrați la maxi, adrenalina ne pune în mișcare și, evident, fiecare misiune se încheie cu bine din punctul de vedere al desfășurării ei.”
O dimineață de joi de pe urma căreia am rămas sub influența unor emoții puternice. Ne-am dat seama că, printre noi, se află oameni deosebiți care nu pregetă să-și riște viața pentru semenul aflat la necaz. Adevărați eroi îmbrăcați în hainele anonimatului.
“Pompierul va rămâne pe veci acel erou necunoscut, pentru că nu îi știi chipul. Sunt unii care mă recunosc doar în uniformă. Ieși pe stradă și pe lângă tine pot trece oameni care au salvat mii de vieți și tu să nu știi…”, a mai spus Alin Găleată.
Leave a Reply