Bilanţ negru după inundaţiile din sud-vest. Un om a murit, după ce a fost îngropat de viu, iar alţi doi sunt şi acum dispăruţi. Două drumuri – DN 6 şi DN57 – sunt blocate încă de ieri. Pe cel dintâi nu se circulă din cauza unei alunecări de teren produse între Orşova şi Drobeta Turnu Severin, iar cel de-al doilea a fost închis din cauza unui pod care stă să cadă. Autorităţile permit trecerea ambulanţelor şi a maşinilor de pompieri doar dacă este o urgenţă.
Drumul spre localitatea Eșelnița din județul Mehedinţi este în continuare blocat după ce un pod a fost rupt în urma unei alunecări de teren. Sute de gospodării din localitate au fost afectate de şuvoaiele de ape venite cu putere de pe versanţi.
În ceea ce priveşte DN6, autorităţile au fost depăşite de situaţie. Aseară au avut loc două alunecări de teren în mai puţin de două ore, una chiar în timp ce utilajele interveneau. Două vole au lucrat toată noaptea să îndepărteze pământul, însă nu au putut îndepărta TIR-urile care au blocat carosabilul.
Drumarii au spus că trebuie să intervină pe lumină cu o macara, mai ales că este vorba şi de o cisternă cu lichid inflamabil.
Există informaţii că două persoane ar fi fost luate de ape, dar nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat cu ele.
În localitățile Dubova şi Şviniţa se poate ajunge doar pe Dunăre.
Un morman mare de pământ şi crengi, căzut de pe versanţi, a blocat DN 6 care leagă Orşova de Drobeta Turnu Severin. Un TIR care transporta BITUM a fost surprins de valul de pământ şi împins spre marginea şoselei. Sute de camioane au rămas blocate de o parte şi de alta a locului unde a avut loc alunecarea. Nimeni nu a mai putut înainta nici măcar un pas. Versatul a luat-o la vale după o zi şi-o noapte de ploi cât pentru două luni.
La Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, tot satul a fost inundat în urma ploilor torenţiale, iar două case au fost luate complet de ape.
„Stăm cu copii cu totul în stradă şi ne uităm cums e surpă Pământul, pleacă din acoperiş, din ziduri”, spune o femeie. Doamna Mihuţ era acasă când a venit viitura. A văzut cum în numai câteva minute, totul a fost acoperit de ape. „Un metru e viitura, apa a intrat pe geam, înăuntru e dezastru”, povestește ea.
Apele au adus nisip într-un strat de aproape 2 metri. Oamenii nu mai puteau să intre în camere. Şi în curţi sau pe străzi, aceeaşi problemă. Maşinile erau aproape acoperite de mâl.
Leave a Reply