Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a declarat luni, la întâlnirea cu reprezentanții principalelor companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România, că perioada de tatonare a dezvoltării relațiilor economice și comerciale începe să se finalizeze cu proiecte concrete în beneficiul ambelor state și că există un real potențial de colaborare între partea română și cea chineză în domenii precum energie, agricultură, transporturi și exportul către China a produselor de origine animală.
“În ultimul an, după ce am fost desemnat prin decizia primului-ministru ca și coordonator al proiectelor dintre România și China, am acordat mult timp dezvoltării relațiilor economice și comerciale, precum și relațiilor de investiții dintre cele două țări. Am convingere că această perioadă de tatonare, perioada de început începe să se finalizeze în proiecte și investiții concrete în beneficiul ambelor părți.
În această perioadă noi am acumulat suficiente cunoștiințe concrete despre așteptările dumneavoastră și în același timp reprezentanții companiilor chineze au avut ocazia să se familiarizeze cu condițiile legislative atât din România, cât și din Uniunea Europeană. Îmi doresc ca în perioada imediat următoare relațiile politice și diplomatice excelente să se materializeze în proiecte de investiții concrete. Avem un potențial real de colaborare pentru realizarea unor investiții în domeniile pe care primul-ministru vi le-a prezentat:energie, agricultură, transporturi, creșterea exportului din România a produselor de origine animală și nu numai”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.
El a adăugat că pe lângă resursele bogate pe care le are România, în țara noastră există și forță de muncă bine calificată.
“Faptul că o companie chineză a câștigat recent licitația pentru un proiect în domeniul energiei, un proiect mare, arată că sunteți parteneri serioși și parteneri de încredere (…) Așa cum v-a prezentat premierul Victor Ponta, avem determinarea să sprijinim investițiile în domeniul energiei pentru a face din România un actor important în piața de energie la nivel regional.
Creșterea gradului de interconectare cu țările vecine a rețelei electrice cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria și cu posibilități de extindere spre Turcia reprezintă o prioritate pentru România. Pe de altă parte, cuplarea pieței din România, cu Ungaria, Cehia și Slovacia prevăzută pentru noiembrie anul acesta creează premisele intensificării exportului de energie electrică. Putem să înțelegem că nu vă este ușor cu legislația europeană, nici nouă nu ne-a fost ușor, dar cred că, cu răbdare, cu tenacitate, perseverență și voință, vom reuși să punem în practică proiecte, importante, proiecte ambițioase “, a declarat Dragnea.
Leave a Reply