full screen background image

ONU comemorează declanșarea Primului Război Mondial

onu     Națiunile Unite au comemorat marți seară, în acorduri de Beethoven și Ravel, împlinirea unui secol de la declanșarea Primului Război Mondial, în cursul unei ceremonii în care au fost citite scrisori ale soldaților și martorilor Marelui Război, scrie AFP.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reamintit că ‘Primul Război Mondial ar fi trebui să fie sfârșitul tuturor războaielor’, înainte de a da citire unei liste a câmpurilor de bătălie ‘înscrise în memoria colectivă’: Somme, Dardanele, Ypres, Verdun. ‘Prea mulți oameni continuă să privilegieze opțiunea militară în pofida lecțiilor oferite de istorie’, a continuat el.

Evenimentul a fost organizat în comun de misiunile franceză și germană la ONU, cu participarea altor 23 de țări.

Declanșarea acestui prim conflict mondial ‘a oferit spectacolul dureros al înfrângerii diplomației’, a afirmat ambasadorul german la ONU, Harald Braun, într-un comunicat comun franco-german. ‘Marea lecție din 1914 — valabilă astăzi mai mult ca ieri — este că dialogul și cooperarea trebuie să aibă prioritate în fața confruntării și a izolaționismului’, a adăugat diplomatul german.

Primul Război Mondial, a subliniat omologul său francez, Gérard Araud, a ‘demonstrat în mod tragic nevoia unei organizații internaționale care să reunească toate țările pentru a garanta pacea mondială’, ducând la înființarea Societății Națiunilor și apoi a ONU.

comments

comments




Leave a Reply

avatar