full screen background image

Mircea Geoană: Este absolut necesar ca trilaterala România – Polonia – Ucraina să fie reluată

Mircea Geoană, în vizită oficală“Trăim vremuri excepţionale în regiune, iar la astfel de vremuri răspunsul trebuie să fie pe măsură. Ca să putem trece împreună în condiţii cât mai bune acest moment de tensiune între Rusia şi Occident, de fapt o luptă de influenţă în zona noastră, trebuie ca tot ce înseamnă energie, proiecte, resurse, inteligenţă, imaginaţie, solidaritate şi competenţă să fie puse în slujba acestui proiect de a avea cu adevărat o Europă liberă, unită şi democratică, şi de a lăsa în secolul XXI naţiunile să îşi aleagă propriul destin”, a declarat Mircea Geoană la punctul de frontieră dintre România şi Ucraina din Vicovu de Sus.

Mircea Geoană se află, joi şi vineri, într-o vizită de lucru în judeţele Suceava şi Botoşani. Este o continuare a seriei de acţiuni în judeţele aflate la graniţa României cu Ucraina şi Republica Moldova, pe care Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică, cu scopul de a identifica şi prioritiza proiectele mari de dezvoltare şi cooperare transfrontalieră cu cele două state.

Din delegaţie mai fac parte Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în România – Marek Szczygieł, Preşedinte Consiliului Regional Cernăuţi – Mihailo Găiniceru, Consulul General al Ucrainei la Suceava – Vasyl Boiechko, reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Externe şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Cătălin Nechifor, Consulul General al României la Cernăuţi – Eleonora Moldovan şi Prefectul judeţului Suceava – Florin Sinescu.

Cu această ocazie, oficialul român a mai subliniat faptul că: “Ucraina este cel mai mare vecin al României. Este o ţară cu care, din păcate, nu am putut dezvolta, după exemplul Poloniei, o relaţie atât de apropiată pe cât s-ar fi putut. Trebuie să înţelegem că de destinul Ucrainei depinde şi cel al Republicii Moldova. Că Transnistria, atât de mult discutată în ultima perioadă, este, de fapt, o enclavă între Republica Moldova şi Ucraina. Și că avem în acest moment obligaţia de a ancora cei doi vecini estici ai României prin cât mai multe fire şi fibre de noi şi prin noi de Europa.“

“Este şi începutul conversaţiei pe care mai multe state din regiune, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, trebuie să o aibă cu Bruxelles-ul, pentru că dincolo de unitatea Statelor Unite şi a Uniunii Europene legată de ceea ce se întâmplă zilele acestea cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, trebuie să avem o strategie care să conducă la acţiuni concrete şi la resurse proaspete pentru a putea să ancorăm cele trei state de Europa, prin vecinii de Vest ai acestor ţări. Iar printre proiectele prioritare trebuie să fie realizarea Coridorului IX Pan-european”, a conchis Mircea Geoană.

Programul vizitei în judeţul Suceava a mai cuprins, pe lângă vizita la punctul de frontieră şi o întâlnire cu primarii localităţilor de la graniţa cu Ucraina, o întâlnire cu autorităţile locale privind proiectele trans-frontaliere şi o vizită la o fabrică de încălţăminte, pentru a discuta cu întreprinzătorii mici şi mijlocii despre oportunităţi de dezvoltare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar