full screen background image

Micii româneşti, pe masa oficialilor de la Bruxelles

mici     Micii româneşti ajung pe masa oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană urmează să îşi dea acordul pentru ca România să poată continua să gătească micii după reţeta tradiţională, în condiţiile în care, potrivit noii liste a aditivilor alimentari aprobate în iunie 2013, este interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în prepararea produsului.

Iniţial, oficialii din Uniunea Europeană anunţau că vor interzice toate produsele alimentare care conţin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce ţară provin, pentru a-i proteja pe consumatori. În urmă cu un an însă, Bucureştiul a solicitat, prin intermediul Asociaţiei Române a Cărnii, ca mititeii să fie incluşi în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul chorizo.

Reprezentanţii asociaţiei au demonstrat că micii care conţin bicarbonat sunt mult mai gustoşi decât cei care nu au în compoziţie acest ingredient controversat. Mai exact, micii fără bicarbonat de sodiu sunt simple chiftele. Prin urmare, vechea reţetă de preparare s-ar putea păstra, dar cu condiţia ca mititeii să nu fie făcuţi din carne de pui dezosată mecanic, care conţine resturi de piele sau oase.

Care sunt însă motivele pentru care UE a scris o asemenea directivă? Bicarbonatul pus în carnea de mici nu are efecte negative şi nu dăunează sănătăţii, arăta la acel moment Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta. Singurul lucru care a dus la această situaţie este faptul că, în cantităţi mai mari, substanţa maschează defecte de gust. Mai exact, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziţie acoperă gustul de stricat.

Patronatele din industria alimentară estimează că în România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici, însă cel mai probabil, piaţa neagră se ridică la 70-80%.

comments

comments




Leave a Reply

avatar