full screen background image

Sfatul medicului pentru masa de sărbători

masa de craciun     Preparatele de Crăciun, combinate cu ţuică şi vin, urmate de cozonac sunt un adevărat “bombardament gastronomic” chiar şi pentru cei cu antrenament în ale mâncării, de aceea trebuie consumate “pe gustate”, cu o pauză de cel puţin trei ore între mese, spune medicul nutriţionist Simona Tivadar.

Românii ar trebui să respecte TRADIŢIILE DE CRĂCIUN şi să prepare în casă mâncarea specifică sărbătorilor, dar pentru a evita supraalimentaţia, carnea de porc şi preparatele tradiţionale – cârnaţi, caltaboş, lebărul, şorici, jumări, şunculiţă, sarmale – ar trebui combinate cu legume şi zarzavat, iar acestea din urmă să reprezinte două treimi din farfuria cu mâncare, a declarat pentru MEDIAFAX Simona Tivadar, medic specialist în nutriţie şi boli metabolice.

Medicul Simona Tivadar a recomandat ca la MASA DE CRĂCIUN să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie pastrate rezerve şi pentru celelalte zile, mai ales că în mai puţin de o săptămână urmează un alt “bombardament gastronomic”, cel din noaptea de Revelion.

“Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Craciun ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mâncare este consumată în doar trei patru ore, ceea ce nu se întâmplă în mod curent”, a spus Simona Tivadar.

Medicul a adăugat că la masa festivă nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată.

După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai, a mai spus Simona Tivadar.

Băuturile trebuie şi ele consumate cu prudenţă. Este de preferat ca băuturile alcoolice să fie asortate felului de mâncare, în tradiţia sărbătorii de Crăciun fiind vinul roşu. La sfârşitul mesei festive este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele având proprietatea de a uşura digestia, a adăugat medicul nutriţionist.

De asemenea, medicul Simona Tivadar a atenţionat că cei care au postit 40 de zile sau care au anumite afecţiuni trebuie să consume moderat aceste bucate.

“Mâncarea românească tradiţională este mult mai sănătoasă decât produsele fast-food care au invadat piaţa naţională în ultimii ani. Dar, chiar şi alimentele noastre tradiţionale pot deveni indigeste dacă sunt consumate în exces după un post de 40 de zile, chiar dacă în acest interval au fost multe dezlegări la peşte, sau în cazul bolnavilor cu afecţiuni care implică anumite restricţii de hrană”, a spus Simona Tivadar.

De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat, dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.

Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, mai recomandă medicii. Produsele din carne de porc ar trebui consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi o felie subţire, “de gust”, din celelalte produse.

Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauză de cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare să aibă în casă medicamente care ajută la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greaţă, stări febrile sau frisoane care nu cedează după administrarea digestivelor sunt sfătuiţi să se prezinte urgent la camera de gardă a oricărui spital, a mai spus Tivadar.

comments

comments




Leave a Reply

avatar