full screen background image

Săli de terapie pentru copiii cu autism, dotate cu jucării, de poliţişti

autism politie 2     Rolul poliţiei în comunitate excede definițiilor și reglementărilor procedurale. O poliție puternică înseamnă o comunitate puternică, reprezintă premisa pentru dezvoltare și performanță.

Pe lângă instrumentul ce garantează ordinea şi liniştea publică, poliţia devine un barometru al educaţiei civice şi capacităţii de adaptare a comunităţii la noile realităţi sociale.

Instituţiile statului îşi dau, în faţa comunităţii pe care o deservesc,  examenul adaptabilităţii şi utilităţii în condiţiile unor realităţi ce ridică noi standarde şi implică noi provocări.

Toate victimele unei infracţiuni sunt vulnerabile prin definiţie şi, prin  urmare, au nevoie de un tratament sensibil şi atent.

Unele victime sunt, însă, şi mai expuse la persecutări sau intimidări suplimentare din partea persoanelor suspectate sau învinuite sau a complicilor lor.

În plus, unele victime sunt deosebit de expuse riscului de a fi în continuare afectate sau lezate prin  implicarea lor în procedurile  penale, fie prin furnizarea de elemente de probă, fie prin alte forme de participare.

Aceste victime necesită măsuri speciale, în vederea reducerii la minimum a probabilităţii ca astfel de prejudicii să apară.

Majoritatea copiilor şi persoanelor cu handicap sunt expuse unui risc de prejudiciu, datorită  caracteristicilor lor personale.

Ca grup, aceste persoane pot fi imediat identificate ca fiind vulnerabile, iar în majoritatea cazurilor, ele au nevoie de măsuri speciale.

Este dureros să vezi că şi copiii cu dizabilităţi sunt împinşi forţat spre o  viaţă într-o societate în care ei învaţă la perfecţie că sunt  bolnavi, că   sunt mai diferiţi (în rău, nu în bine), că ei beneficiază de un tratament special, căci au o problemă, o dizabilitate.

Sunt idei preconcepute care pun bazele unei întregi dezvoltări ulterioare.

Sunt lucruri luate în considerare şi de către infractori, în căutarea unei “victime perfecte”, care nu va  fi ascultată, nu se va putea exprima, nu se va putea apăra.

Având în vedere particularităţile grupului ţintă, metodele de intervenţie şi comunicare identificate de poliţişti s-au constituit, în principal, din jocuri şi participare interactivă.

Ieri, 3 decembrie, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, la Centrul de recuperare pentru copiii cu autism, 20 de tineri bolnavi de autism au primit jocuri de socializare interactive şi jucării personalizate oferite de poliţiştii de prevenire.

Jucăriile şi jocurile cu care au fost dotate toate sălile de terapie au fost procurate prin intermediul poliţiştilor suceveni cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea I Suceava (IPA – Regiunea 1 Suceava).

După minute de tatonare, tăcere şi neîncredere, copiii bolnavi de autism au intrat în dialog stingher cu poliţiştii.

Cele câteva sunete vocale şi exclamaţii denotă afecţiune şi dorinţă de a sparge bariere preconcepute cu privire la statutul şi dezvoltarea acestor tineri.

S-au purtat, de asemenea, discuţii cu personalul care lucrează în cadrul centrului, fiind accentuate aspectele cu privire la riscul victimal al tinerilor cu dizabilităţi şi procedeele speciale de promovare a recomandărilor cu caracter preventiv.

Adaptarea mesajului preventiv în funcţie de specificitatea elementelor impuse de grupul ţintă, identificarea unor mijloace de comunicare adecvate, constituie elemente esenţiale în implementarea conceptului preventiv.

comments

comments




Leave a Reply

avatar