full screen background image

Două treimi dintre români, de acord cu exploatarea resurselor naturale

foto CODRUTA DRAGOESCU     Aproximativ două treimi dintre români sunt de acord cu explorarea şi exploatarea resurselor naturale, dar numai cu respectarea condiţiilor de mediu, relevă un sondaj de opinie realizat de Inscop Research.

Rugaţi să îşi exprime acordul sau dezacordul faţă de explorarea resurselor naturale ale României, 65,2% din totalul celor investigaţi se pronunţă în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opune acestei activităţi, iar 6,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

De asemenea, 61,9% din populaţia României se pronunţă în favoarea exploatării resurselor naturale în vederea valorificării, în timp ce 29,8% se declară împotriva activităţii de exploatare, iar 8,3% nu ştiu sau nu răspund.

Conform sondajului, 45,9% dintre respondenţi se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se respectă normele europene de mediu, în timp ce 6,9% sunt de acord cu explorarea în orice condiţii.

De asemenea, 22% dintre respondenţi se pronunţă împotriva exploatării dacă nu se respectă normele europene de protecţie a mediului, în timp ce 19,6% se opun exploatării resurselor naturale indiferent de condiţii.

Cu privire la naţionalitatea companiilor care ar trebui să fie implicate în exploatarea resurselor naturale, 51,2% dintre români se pronunţă pentru ca aceasta să fie asigurată de către companii româneşti, 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent dacă activitatea este realizată de companii româneşti sau străine, 14,5% sunt împotriva exploatării indiferent dacă activitatea este asigurată de companii româneşti sau străine, 8,6% se pronunţă împotriva exploatării dacă activitatea este realizată de companii străine, iar 8,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul mai relevă că 73,7% dintre români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă aceasta duce la scăderea preţurilor (la gaze, energie electrică, energie termică), 17,4% se pronunţă împotriva exploatării resurselor naturale indiferent de efectele asupra preţurilor la energie, iar 8,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

“Majoritatea românilor sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale, cea mai mare parte dintre aceştia sprijinind această activitate dacă sunt respectare condiţiile de mediu. Acesta pare a fi marele câştig al manifestărilor din ultimele luni – conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător, relevată şi de faptul că doar 6,9% nu sunt interesaţi de problemele de mediu în cazul unei exploatări. Este o schimbare calitativă în bine a universului valoric al românilor. Altfel spus, românii înţeleg avantajele exploatării, sunt de acord cu exploatarea, dar doresc condiţii de mediu stricte, conform standardelor europene. În plus, mai vor implicarea companiilor româneşti, existând un orizont de aşteptare uriaş cu privire la reducerea preţurilor la energie dacă exploatăm resursele naturale ale ţării”, susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7 – 14 noiembrie 2013.

Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

comments

comments
Leave a Reply

avatar