full screen background image
Efectele

Gradul de asigurare împotriva dezastrelor naturale este de numai 5,5% în România

inundatii-pompier-pompa     Românii nu se asigură, iar gradul de cuprindere în asigurare împotriva dezastrelor naturale este de numai 5,5%, a declarat marţi, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale, Nicoleta Radu-Neacşu, directorul general al PAID /societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor/.

Ea a menţionat cazul localităţii Izvoarele, afectată de seria de cutremure din luna septembrie, apreciind că este ‘o situaţie simptomatică’ pentru asigurările în România – 30% din case au fost crăpate, numai 11 locuinţe au asigurarea obligatorie.

De asemenea, în judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii în 2013, numărul dosarelor de daune este numai 30, iar valoarea despăgubirilor pe care trebuie să le plătească asigurătorii este de 306.000 de lei, în timp ce bilanţul prefecturii arată că 29 de localităţi au fost afectate, 3.447 de locuinţe au fost inundate, 227 de case au fost distruse, 485 de locuinţe sunt în pericol de prăbuşire.

PAID emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei care acoperă o sumă de 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei, iar prima de asigurare este de 10 euro şi respectiv 20 de euro. Cei care nu încheie astfel de asigurări riscă să fie amendaţi, dar Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ nu are la acest moment informaţii dacă s-a aplicat vreo amendă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar