full screen background image

Rușii de la VTB Capital, interesați de Oltchim

FOTO CODRUTA DRAGOESCU     Salvarea Combinatului Oltchim ar putea veni din Rusia. După ce au făcut investitiţii masive în Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii, ruşii de la VTB Capital se arată interesaţi de colosul industrial de la Râmnicu Vâlcea. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a avut deja o întâlnire cu aceştia. În momentul acesta, combinatul se află în insolvenţă, funcţionând la capacitate redusă.

După o întâlnire cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, reprezentanții băncii VTB Capital au anunțat că vor să investească în România, mai exact în Combinatul Oltchim. Potrivit ministrului Economiei, în ultima decadă a lunii septembrie, administratorii judiciari vor definitiva construirea vehicului special SPV, „acel Oltchim fără datorii”, iar această construcție financiară și funcțională va fi prezentată Adunării Creditorilor, împreună cu raportul de evaluare a activelor Oltchim. Varujan Vosganian a menționat că Oltchim are de făcut urgent o serie de îmbunătățiri, fiind necesare 10 – 15 milioane de euro.

„Reprezentanţii VTB Capital au prezentat ministrului Vosganian şi administratorului judiciar profilul instituţiei financiare şi au precizat că vor să investească în România, după ce au făcut investiţii masive, potrivit propriilor declaraţii, în Rusia, Europa, Asia, Africa şi SUA”, se arată într-un comunicat al ministerului.

„De situaţia Oltchim s-au arătat interesaţi, în ultima perioadă, mai mulţi investitori, individual sau în consorţiu. Astfel, SIF-urile vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti. Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat, la rândul lor, că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic. Totodată, un alt investitor interesat de Oltchim este producătorul de crom Yildirim din Turcia”, precizează Ministerul Economiei.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvență din ianuarie 2013 și trebuia privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul functionează la doar un sfert din capacitate.

Salariile mari şi contractele păguboase încheiate de fosta conducere a Oltchim sunt principalele cauze pentru care combinatul din Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă. Sunt concluziile unui raport al administratorilor judiciari, document prezentat acum câteva luni de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

comments

comments




Leave a Reply

avatar