full screen background image

Medicii avertizează: Ghiozdanele pot dăuna grav sănătăţii

ghiozdan     Ghiozdanele prea grele dăunează sănătăţii. În preajma noului an de studii, medicii trag un semnal de alarmă şi spun că elevii cară prea multe kilograme, ceea ce le provoacă afecţiuni ale coloanei vertebrale încă din clasele primare. Părinţii cred că ghiozdanele ortopedice ar putea fi o soluţie, dar că nu pot face abstracţie de preferinţele copiilor.

Medicii spun că greutatea unui ghiozdan pentru un copil de 6-7 ani nu trebuie să depăşească trei kilograme şi jumătate. Însă, şcolarii sunt nevoiţi să care ghiozdane mult mai grele pentru vârsta lor, scrie publika.md.

“Peretele auxiliar trebuie să fie confecţionat din material plastic dur, care să păstreze curburile fiziologice ale coloanei vertebrale. Un alt criteriu important este divizarea simetrică a greutăţilor”, a declarat medicul ortoped-traumatolog Andrei Olaru.

Un ghiozdan ortopedic costă între 1.400 şi 1.800 de lei, în timp ce unul obişnuit poate fi cumpărat cu doar 200 de lei. Un asemenea ghiozdan este dotat cu rechizite, cum ar fi un penar sau un portmoneu. De asemenea, aici avem şi o pungă pentru ţinuta sportivă a elevului, dar şi un set de creioane colorate şi carioci. Părinţii spun că sunt foarte atenţi atunci când aleg ghiozdanul, mai ales în cazul copiilor mici.

comments

comments
Leave a Reply

avatar