full screen background image

Directiva Europeană pentru Sănătate ar putea majora tarifele serviciilor medicale din România

medic de familie     Tarifele pentru serviciile medicale ar putea fi majorate în România, odată cu intrarea în vigoare, pe 25 octombrie anul acesta, a Directivei Europene pentru Sănătate. Europenii se vor putea trata în orice spital din țările Uniunii Europene, iar autorătățile vor fi obligate să le ramburseze acestora costurile la nivelul din țara de origine

Ţara noastră are cele mai mici costuri din Uniune, iar astfel se creează o inegalitate între români și alți europeni. Spitalele riscă să fie puse în situația de a trata și pacienții proveniți din alte state membre la costuri subevaluate, fapt care le va accentua deficitul. Din acest motiv, România va trebui să majoreze prețurile serviciilor medicale, arată un studiu al Ferderației Solidaritatea Sanitară.

„Demersul pentru stabilirea costurilor reale aferente serviciilor medicale este unul obligatoriu pentru a putea vorbi de armonizarea legislației la prevederile Directivei nr. 24/2011. Orice ezitare în acest sens va afecta în mod semnificativ două paliere ale sistemului de sănătate”, se arată într-un studiu al Federației Solidaritatea Sanitară, citat de Capital.

Directiva pune o presiune mare pe statul român în special în ceea ce priveşte decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate, crearea sistemului de informare a pacienților, dar şi existența unui sistem funcțional de asigurări de malpraxis.

“Raportat la situația României, stabilirea prețurilor serviciilor medicale la nivelul costurilor de piață poate determina fluxuri migratorii de pacienți din alte state membre, datorită prețurilor mai reduse comparativ cu cele din propriul stat, determinate de costurile mai reduse cu forța de muncă”, se mai arată în studiu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar