full screen background image

România, progrese semnificative în redobândirea stabilităţii economice

FMI     România a înregistrat, în ultimele două programe cu finanţatorii internaţionali, progrese semnificative în redobândirea stabilităţii economice, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, negociatorul-şef pentru România al Fondului Monetar Internaţional.

“Dezechilibrele fiscale şi externe au fost reduse, pieţele financiare au luat notă de acest lucru, marjele CDS au scăzut semnificativ, la fel şi ratele dobânzii. România a beneficiat de această ajustare. În acelaşi timp, au fost iniţiate reforme structurale, un exemplu fiind introducerea noului cadru de reglementare şi de formare a preţurilor în sectorul energetic. În ceea ce priveşte programul economic, de acum încolo va reclădi pe realizările programelor anterioare şi are două obiective principale. Autorităţile îşi propun să asigure câştigurile realizate în materie de stabilitate şi pot să avanseze pe linia reformelor structurale, adică să susţină creşterea economică pe termen lung. Dacă ar fi să sumarizez acest program economic: continuă politicile bune, dar îşi propune şi să accelereze ritmul reformelor structurale şi să finalizeze reformele acolo unde acestea nu sunt finalizate”, a spus Schaechter.

În opinia reprezentantului FMI, un cadrul economic stabil şi predictibil de politici economice este esenţial pentru creştere şi pentru crearea locurilor de muncă.

“Stabilitatea macroeconomică în mod clar singură nu este suficientă. Trebuie combinată cu reforme structurale. În ceea ce priveşte politica fiscală, Guvernul este determinat să realizeze o consolidare fiscală treptată. România a ieşit din procedura de deficit excesiv. Ieri, odată cu anunţarea rectificării bugetare, Guvernul şi-a propus să atingă ţinta de 2,3% de deficit în termeni cash pentru acest an, dar acesta este un angajament deja asumat în trecut, deci nu a apărut nicio modificare din punctul de vedere al acestei ţinte. Pentru anul viitor sau următorii doi ani, Guvernul îşi propune să realizeze angajamentele asumate prin pactul de stabilitate şi să ajungă la un deficit de nu mai mult de 1% din PIB până în anul 2015. Pe partea de politică monetară, politicile vor fi ghidate de ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a Românie pentru a menţine inflaţia în intervale rezonabile”, a explicat oficialul FMI.

Potrivit oficialilor FMI, autorităţile îşi propun să avanseze cu implementarea agendei de reformă în sectorul sanitar, esenţială pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sanitare, prin eficientizarea cheltuielilor şi asigurarea sustenabilităţii financiare.

“Alte reforme structurale vor viza reforma întreprinderilor de stat ineficiente şi stimularea investiţiilor şi eficienţei în sectoarele energie şi transporturi, care constituie sectoare cheie pentru sporirea competitivităţii României şi pentru impulsionarea creşterii pe termen lung. Politicile sectorului financiar vor căuta să consolideze bilanţurile bancare, în mod special, prin abordarea împrumuturilor neperformante bancare ce au un volum considerabil, în vederea susţinerii creşterii creditării şi a redresării economice”, arată reprezentanţii FMI.

comments

comments




Leave a Reply

avatar