full screen background image

Comisia Europeană propune limitarea comisioanelor la plata cu cardul

carduri bancare     Comisia Europeană a prezentat, miercuri, noile norme propuse în ceea ce privește serviciile de plată și comisioanele interbancare la plata cu cardul.

Astfel, CE reduce costurile suportate de retaileri la plățile cu cardul la 0,2% din valoarea tranzacției în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.

Comisia vizează reducerea costurilor suportate de retaileri pentru plățile cu cardul, în speranța că economiile vor fi transferate mai departe, către consumatori, prin reducerea prețurilor la vânzarea cu amănuntul, relatează Mediafax.

“Astăzi, piaţa plăţilor din UE este fragmentată şi presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-­ul UE, şi anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastră nu şi-l poate permite. Propunerea noastră va promova piaţa unică digitală prin garantarea de plăţi pe internet mai ieftine şi mai sigure, atât pentru comercianţii cu amănuntul, cât şi pentru consumatori. Modificările propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o barieră importantă între pieţele naționale ale plăţilor şi vor pune capăt, în cele din urmă, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, informează Comisia Europeană.

Consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva fraudei, iar costurile suportate de aceştia în cazul plăţilor neautorizate şi situaţiilor de fraudă vor fi reduse la maximum 50 de euro, de la 150 de euro în prezent.

comments

comments




Leave a Reply

avatar