full screen background image

Copii şi tineri cu dizabilităţi, ajutaţi să aibă acces la educaţie

dizabilitati     Peste 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale au fost ajutaţi să aibă acces la educaţie şi locuri de muncă, precum şi la servicii de recuperare printr-un proiect desfăşurat în perioada 2010 – 2013 de World Vision Romania, proiect care a ajuns la final.

Potrivit unui comunicat emis luni de organizaţie, proiectul ‘Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunile Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia’ a fost cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi s-a ridicat la valoarea de aproximativ 13,5 milioane de lei.

Beneficiarii au fost asistaţi în cadrul a trei categorii de vârstă. Astfel, copiii cu vârste între 0 – 16 ani au beneficiat de servicii de intervenţie timpurie şi recuperare fizică şi psihică iar cei între 16 – 20 ani au fost consiliaţi vocaţional în vederea integrării lor pe piaţa muncii.

Tinerii între 18 – 23 de ani au participat la diverse cursuri pentru a-şi putea găsi de lucru mai uşor. De asemenea, ei au fost învăţaţi să-şi redacteze un CV, au participat la întâlniri cu angajatori care, la rândul lor, au fost ajutaţi să înţeleagă problemele cu care se confruntă tinerii cu dizabilităţi.

La nivel naţional, proiectul a vizat copiii şi tinerii cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, copii şi tineri care suferă de boli ce le afectează viaţa socială şi profesională (HIV, SIDA, cancer), tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane de etnie romă, victime ale traficului de persoane şi ale violenţei domestice.

Pe parcursul celor trei ani de proiect, copiii, tinerii, precum şi adulţii-părinţi au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere şi formare. Activităţile de recuperare s-au desfăşurat în nouă centre multifuncţionale fixe, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în judeţele Cluj-Napoca, Craiova, Vâlcea, Constanţa şi Bucureşti – sectorul 5.

La încheierea proiectului, serviciile socio-educaţionale ale centrului multifuncţional au fost transferate partenerilor, autorităţi locale din cadrul proiectului, iar cele de recuperare fizică şi psihică vor continua să fie oferite în unităţile de economie socială create prin proiect în cadrul fundaţiei în următoarele localităţi: Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea, Craiova şi Medgidia

comments

comments




Leave a Reply

avatar