full screen background image

Atacatorul de la Universitatea “Asachi” are schizofrenie

Universitatea Gheorghe Asachi     Bărbatul care luni dimineaţă a detonat material exploziv într-o sală a Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, ultima dată în perioada martie-aprilie, afirmă managerul spitalului, Lucian Burlea.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat, pentru Mediafax, că bărbatul a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013.

“Acest bărbat a fost internat de nouă ori la noi, între 2006 şi 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crimă, în condiţiile în care pacientul întrerupe tratamentul. Există riscuri majore în acest caz. Doar el decide dacă ia sau nu medicaţia”, a afirmat Lucian Burlea.

Ultima dată, bărbatul a fost internat în acest spital în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Bărbatul se numeşte Oliver Stan. El a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică “Gheorghe Asachi”, după ce a absolvit Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi că lucrează la “God”.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 40 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reuşit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, şi a sunat la 112.

“Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărăcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că “bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive”.

Bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi într-un moment de neatenţie.

Unul dintre studenţii care l-au imobilizat pe bărbat spune că în momentul în care a intrat în sală acesta a început să ţipe că detonează bomba, apoi i-a explodat un declanşator pe care îl avea în mână.

“Bărbatul a venit, a ţipat la noi şi a spus că detonează bomba. S-a creat panică. Avea un declanşator în mână, care a explodat şi l-a lovit. Am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou. Dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este atacatorul, nu a avut vreo revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba”, a declarat Marian Prescură, studentul ce a intervenit pentru imobilizarea bărbatului care a detonat bomba.

Conform presei locale, bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimenisunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, bărbatul ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsită trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină. Conform sursei citate, Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat.

Mai multe echipe de pirotehnişti, poliţişti, jandarmi şi lucrători SRI verifică toate sălile din clădire pentru a stabili dacă există materiale explozibile lăsate de bărbat.

De asemenea, întreaga zonă a fost izolată de poliţişti şi jandarmi, iar staţia de tramvai aflată în faţa universităţii a fost mutată la o distanţă de câteva zeci de metri.

Ancheta în acest caz a fost preluată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, cercetările fiind făcute cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Române, precizează DIICOT într-un comunicat.

“Procurorii DIICOT s-au deplasat la faţa locului împreună cu o echipă complexă în vederea efectuării verificărilor care se impun. Cercetările continuă în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, menţionează DIICOT.

comments

comments




Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza