Senatorul PDL Gheorghe Flutur, care este unul dintre iniţiatori, a declarat că Proiectul de lege are deja toate semnăturile necesare şi va fi depus la Senat.
“Facem apel la USL şi la celelate partide parlamentare să sprijine şi să voteze acest proiect de lege în Parlament. Să lăsăm orgoliile politice mărunte ! Măsurile prevăzute în acest proiect de lege au o importanţă majoră, sunt în interesul economiei româneşti, în interesul întregii societăţi.
Crearea de locuri de muncă trebuie să fie o prioritate, iar acest lucru se obţine prin creştere economică, ceea ce impune luarea de urgenţă a măsurilor de reducere a poverii fiscale.
Acest set de măsuri arată preocuparea constanta a PDL pentru stimularea şi protejarea sectorului privat al economiei, motorul dezvoltarii economice. PDL a iniţiat, de asemenea, un proiect de lege privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzăatorilor.
Măsurile din acest proiect de lege vor avea efecte cel puţin la fel de benefice ca introducerea cotei unice în 2005.
Prin promovarea iniţiativei legislative, PDL doreşte să reducă povara fiscală din economie, din economia privată cu precădere pentru că aici este motorul creşterii economice, să creeze noi locuri de muncă, precum şi stimularea investiţiilor de capital, reducerea evaziunii fiscale, creşterea încasărilor la bugetul de stat şi stimularea consumului prin creşterea veniturilor.
Actuala guvernare USL nu ar trebui să blocheze astfel de măsuri, având terenul pregătit prin măsurile luate în anii 2010 şi 2011 de către guvernarea PDL, care prin reducerea fiscalităţii a asigurat creştere economică.
Măsuri de macrostabilizare, e adevărat – nepopulare şi dureroase, au salvat şi stabilizat economia. Ele au făcut posibile consolidarea finanţelor publice, încadrarea în ţintele de deficit bugetar – România a ieşit din procedura de deficit excesiv – şi stabilizarea datoriei publice la un nivel finanţabil.
Guvernul USL se complace însă în acţiuni populiste, în guvernarea la televizor, şi este incapabil să fructifice avantajele oferite de stabilizarea economiei şi consolidarea fiscală atât de greu obţinute.
Din cauza incompetenţei şi dezinteresului Guvernului USL, România are o creştere economică nesemnificativă, şomaj ridicat în rândul tinerilor, o creştere a impozitării, un flux modest al investiţiilor străine directe, cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană şi este pe primul loc în Europa Centrală la numărul de firme intrate în insolvenţă.
La nivelul Uniunii Europene se discută tot mai mult ca perioada consolidării fiscale a luat sfârşit şi trebuie să venim cu măsuri de relansare a economiei, de creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă, de reducere a şomajului.
Dacă nu acţionăm acum prin măsuri curajoase de reducere a fiscalităţii, ratam o şansă majoră pentru economia românească, pentru crearea de locuri de muncă şi recuperarea decalajelor faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Terenul a fost pregătit, calea este deschisă, măsurile se pot realiza. E vorba numai de voinţa politică de a le iniţia şi aplica.”, a spus Flutur.
Măsurile prevăzute în Proiectul de lege:
– Reducerea cotei unice de la 16% la 12% (pentru impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a profiturilor obținute de companii, de agenții economici).
– Reducerea cu 5% a contribuțiilor obligatorii pentru asigurările sociale plătite de angajator.
– Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în cheltuieli pentru capitalizare.
-C reșterea salariului minim brut la 1000 de lei .
Impactul pachetului de măsuri
– Crearea de noi locuri de muncă, chiar pe parcursul acestui an
– Pe termen mediu, măsurile au impact pozitiv asupra bugetului prin crearea de noi locuri de muncă, reducerea evaziunii, scăderea poverii fiscale și prin creșterea puterii de cumpărare (majorarea salariului minim de la 800 la 1000 lei ). Vom avea mai mulți plătitori de impozit pe venit și de contribuții sociale și vor fi reduse cheltuielile cu șomajul.
– Aplicarea cotei unice în 2005 este un exemplu de succes al măsurilor de relaxare fiscală. Au crescut atunci, chiar în 2005, veniturile la buget cu peste 10 la sută și măsură a avut un impact pozitiv asupra mediului de afaceri și a creșterii economice.
Leave a Reply