full screen background image

Garda de Mediu amendează, DSV nu găseşte nicio neregulă

liteni     Abatorul Avastar, de la Roşcani – Liteni, a fost, recent, amendat cu 40.000 de lei, pentru poluarea cu deşeuri împrăştiate pe câmp.

Şeful Gărzii de Mediu Suceava, comisarul Adriana Iordache, a precizat că, în urma anchetei, s-a stabilit că apele uzate pre-epurate provenite de la abator au fost descărcate neconform pe islazul comunal al localităţii, un teren natural prin care, datorită permeablităţii, deşeurile au ajuns în apele subterane.

Ea a mai precizat că reprezentantul Avastar a semnat procesul verbal fără obiecţii.

Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, a efectuat, ieri, un control la societatea amintită, dar rezultatul a fost total opus celor de la Garda de Mediu.

Astfel, DSV informează, printr-un comunicat de presă, că “deşeurile care provin din tăiere sunt gestionate conform prevederilor legale”.

Deasemenea, “apele uzate, urina, dejecţiile solide provin din adăpostul de animale aflate la sacrificare, este încadrat în categoria de risc 2 şi poate fi aplicat pe soluri fără prelucrare. Aceeaşi destinaţie o poate avea şi conţinutul tubului digestiv separat de tubul digestiv, având în vedere că în abator animalele sunt examinate sanitar – veterinar înainte de sacrificare, provin din exploataţii cu status de sănătate cunoscut atestat prin documente, pe baza cărora autoritatea competentă consideră că nu prezintă risc de răspâdire al oricăror boli transmisibile grave”, se mai specifică în documentul citat.

Reprezentanţii DSv mai susţin că “din verificările efectuate la faţa locului, s-a constat că nu au fost deversate pe câmp alte deşeuri de origine animală, având în vedere şi faptul că unitatea are incinerator propriu autorizat sanitar – veterinar”.

“Din punct de vedere sanitar – veterinar, nu s-au constat încălcări ale legislaţiei”, concluzionează controlorii de la DSV Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar