Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfășoară în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control și eradicare a rabiei, aprobat prin H.G. nr. 55/2008 cu modificările ulterioare, aprobat de către Comisia Europeană pentru anul 2012 prin Decizia 2011/807/EU, amendată prin Decizia 2012/147/EU.
Efectivul de vulpi evaluat pentru anul 2012 este de 2244 de vulpi, pe un număr de 71 fonduri de vânătoare administrate de 18 asociații de vânătoare.
Acest program este unul inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale pentru combaterea rabiei la vulpe și alte carnivore sălbatice. Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcarea oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice. Scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii atât la animalele sălbatice, cât și la cele domestice.
DSVSA Suceava atenţionează populația ca, în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale intacte, acestea se lasă acolo unde au fost găsite. În cazul în care aceste momeli se află în zone în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâna cu mănuși sau o pungă de plastic și se ia momeala, după care se plasează într-o zonă împădurită.
Dacă se găsește o momeală cu învelișul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși se plasează momeala într-o pungă de plastic și se anunță medicul veterinar din cea mai apropiată localitate.
Leave a Reply