Contractul cu Bechtel, care era închis de pe vremea fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu, constituia un deficit de imagine pentru România şi nu permitea declanşarea unor noi proiecte pe acelaşi amplasament, a declarat joi premierul Victor Ponta.
“Practic, n-a mai avansat acest contract şi problema principală, dincolo de deficitul de imagine, era faptul că nu puteam să declanşăm noi proiecte, practic, pe acelaşi amplasament. Pentru că ideea de a avea o autostradă care să traverseze Transilvania este o idee absolut necesară şi corectă. Din păcate, în 2005 – 2006 se pornise bine, s-a stricat, nu mai facem toată istoria. Deci, dacă reuşim să închidem şi formal ce-a mai rămas din contractul cu Bechtel, că cea mai mare parte a fost închis de Anca Boagiu, deci dacă reuşim să închidem şi ultima bucăţică rămasă deschisă, după aceea ne vom permite ca, de acum încolo, să căutăm finanţare pentru acelaşi proiect. Dar să căutam, fie că vorbim de fonduri europene – şi probabil ştiţi din exerciţiul 2007 – 2013, deci, din cel actual, va fi scos la licitaţie segmentul Sebeş – Câmpia Turzii, deci, practic, Clujul va fi legat la Autostrada Arad – Sibiu. Iar restul, celelalte segmente care au rămas de lucru putem să le facem fie din fonduri europene, fie prin concesiuni”, a afirmat şeful Executivului.
Potrivit acestuia, prin actualul contract Bechtel “nici nu făceam autostrada, nici nu puteam să facem o alta”.
Întrebat ce se va întâmpla cu banii restanţi, premierul a răspuns că “în funcţie de negociere”. “Dl Dan Şova m-a anunţat de principiu că s-a încheiat negocierea. O să aflu detalii la şedinţa de guvern”, a spus premierul Ponta.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a participat joi la manifestările de la Leipzig prilejuite de împlinirea a 150 de ani de social-democraţie germană.
Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania se încheie luni cu totul, în prezent fiind aproape reziliat, a declarat joi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova. ‘Luni se încheie cu totul. Suma este stabilită’, a spus Şova. În ceea ce priveşte stadiul contractului, el a precizat că este ‘aproape reziliat’ şi că ‘mai sunt de discutat mici amănunte, nu esenţiale’.
Dan Şova a explicat că pentru a putea fi construită Autostrada Transilvania, ar trebui scoase la licitaţie şi construite toate tronsoanele în acelaşi timp.
Ministrul a mai menţionat că formula care se va aplica în acest caz va fi cel mai probabil concesiunea şi că a discutat cu câteva companii de construcţii interesate să participe la realizarea acestui proiect.
Proiectul de construire a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov – Borş, a început în anul 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.
Compania a finalizat până acum 52 km de autostradă (Turda – Câmpia Turzii) din totalul de 415 km iar termenul de finalizare a autostrăzii fusese stabilit iniţial pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.
După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.
Leave a Reply