full screen background image

Identificarea disfuncţiilor din sistemul de asistenţă socială

Mariana Cîmpeanu     Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declanşat un control fulger, la nivel naţional, pentru identificarea disfuncţiilor majore în sistemul de asistenţă socială.

“Am demarat un control fulger în toată ţara, la toate direcţiile (de asistenţă socială şi protecţia copilului – n.r.) pentru a sesiza disfuncţiile majore precum cele care au fost constatate la Prahova (la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – n.r.)”, a declarat vineri, la o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Aceasta a arătat că la DGASPC – Prahova au fost identificate o serie de probleme cu privire la modul de organizare a activităţii de evaluare completă în vederea încadrării în grad şi tip de handicap.

Ministerul Muncii a semnalat Consiliului Judeţean Prahova neregulile constatate şi a recomandat remedierea în câteva zile, cel mult o săptămână.

“Sunt aproximativ 700.000 de persoane cu handicap, adulte, din care 234.000 au handicap grav. Este o cifră foarte mare şi dacă aceste sute de mii de oameni sunt purtaţi pe drumuri este o adevărată crimă”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Potrivit ministrului Muncii controlul fulger se va termina “în o zi – maxim două, deci la începutul săptămânii viitoare va exista un raport”.

Totodată, ministrul Muncii a arătat că “după acest control care va evidenţia doar vârful aisbergului, vor urma controale de fond la toate DGASPC”.

Referindu-se la constatările făcute de reprezentanţii Ministerului Muncii la DGASPC Prahova, Mariana Câmpeanu a spus că actuala componenţă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap a fost stabilită de Consiliul Judeţean Prahova, fără avizul ministerului, nu a fost respectată procedura de evaluare complexă indicată de legislaţia în vigoare iar în cazul persoanelor nedeplasabile nu a fost făcută o evaluare cuprinzătoare a nevoilor persoanei.

“Evaluarea complexă nu este doar un simplu act medical ea trebuie să includă şi mediul în care trăieşte persoana respectivă dacă aceasta trăieşte izolat, fiind necesară deplasarea la domiciliu”, a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a arătat că din cauza organizării defectuoase a activităţii de evaluare, au fost situaţii în care au fost chemate 100 – 120 de persoane pe zi în condiţiile în care programul de funcţionare al comisiei se termina la ora 14.00.

Referindu-se la recomandările făcute Consiliului Judeţean Prahova, ministrul Muncii şi-a exprimat convingerea că “vor fi identificate persoanele vinovate şi vor fi dispuse măsuri de sancţionare şi reorganizare a activităţi DGASPC din Prahova, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

În încheiere, Mariana Câmpeanu a menţionat că specialiştii ministerului lucrează la o reformă a sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap, fiind sprijinit de fonduri provenite de la Guvernul Japoniei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar