full screen background image

Ponta apreciază rolul monarhiei în istoria României

Casei Regale     Premierul Victor Ponta a adresat un mesaj de felicitare Casei Regale cu ocazia Zilei Monarhiei. Preşedintele PSD spune că apreciază rolul dinastiei de Hohenzollern-Sigmaringen în contruirea României moderne, chiar dacă rămâne un republican convins.

“Deşi sunt republican convins, nu pot să nu apreciez rolul pe care monarhia l-a avut în istoria noastră şi în construirea României moderne. 10 mai, Ziua Regalităţii, marchează un moment important din trecutul naţiunii române, care ne arată că demnitatea, dragostea de ţară şi onoarea sunt trăsături pe care liderii politici adevăraţi le transmit poporului, făcându-l astfel mai puternic şi mai rezistent în faţa provocărilor istoriei”, scrie premierul Victor Ponta pe Facebook.

Vineri, România sărbătoreşte Ziua Regalităţii. Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Manifestările dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc în perioada 10 – 18 mai, vor cuprinde decorări precum cele ale actriţelor Carmen Stănescu şi Olga Tudorache, un dineu oficial în onoarea SRR, precum şi ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol “, principesa moştenitoare urmând a-l reprezenta pe fostul suveran.

comments

comments
Leave a Reply

avatar