full screen background image

Romii suceveni au marcat pentru prima data aniversarea a 157 de ani de la dezrobirea romilor

 

pohoata

Momentul a fost celebrat în prezenţa autorităţilor judeţene, instituţii descentralizate, precum şi a reprezentanţilor comunităţilor de romi din judeţ.

Liderul judeţean al romilor, Virgil Pohoaţă, a declarat că este satisfăcut de marcarea acestui eveniment la Suceava, unde este o comunitate importantă de romi: “ Este o mare satisfacţie pentru mine şi pentru reprezentanţii comunităţii rome, avem posibilitatea să ne întîlnim pentru prima dată în 157 de ani în care sărbătorim acest eveniment. E adevărat că sunt mai puţini primari la acest eveniment. Nu se pot face lucruri mari, dar lucrurile merg spre bine pentru comunitatea romă.”

La data de 20 februarie 1856 a fost emisă „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, prin care au fost eliberată ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari.

Actul a fost promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. Astfel, în Moldova şi în Muntenia, deveneau oameni liberi peste 250.000 de foşti ţigani robi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar