Liderii sindicali de la Termica cer ajutorul Prefecturii pentru a nu rămîne fără servicii si pentru a salva unitatea de la faliment.
La întîlnirea de astăzi a Comisiei de Dialog Social, şeful sindicatului Prometeu, Iordănel Secrieru, a declarat că Termica a intrat în incapacitate de plată din cauza diminuării capitalului social, a vînzării terenurilor, precum şi a diminuării fondurilor primite de la Guvern.
El a reclamat întîrzierile drepturilor salariale la unitatea care are ca unic acţionar Primăria suceveană, fapt ce ar putea genera mişcări de protest ale angajaţilor.
“Nici la ora acutală nu este clar dreptul de propietate al clădirilor şi terenurilor Termica. Societatea nu reuşeşte să-şi plătească creditele la ora acutală la bănci, sunt reeşalonări, sunt penalităţi, s-au organizat în ultima perioadă cîteva licitaţii la care nici o bancă nu a mai venit să crediteze Termica SA. Au fost cîteva tentative de privatizare, dar care au eşuat, dar asta din cauza caietelor de sarcini care au fost întocmite restrictiv. Termica nu va reuşi prin consumurile, prin cheltuielile pe care le are în acestă iarnă să plătească toţi furnizorii”, a declarat Secrieru.
La rîndul său, şeful Sindicatului Liber de la Termica, DORU MEREUŢĂ, a solicitat implicarea mai hotărîtă a autoritatilor locale şi judeţene pentru a sprijini o investiţie străină în retehnologizare.
El nu a exclus, de luna viitoare, varianta unor proteste, în cazul în care doleanţele salariaţilor nu vor fi împlinite.
“De-a lungul anilor, din 2008, au fost societăţi care au venit să dezvolte proiecte de investiţii la Suceava, de exemplu, o societate din Rusia care are o experienţă de peste 30 de ani pe piaţa mondială, să monteze o centrală de 150 de megawaţi, fapt ce nu a fost luat în considerare de nimeni, dar ne-am trezit că într-adevăr s-a adjudecat şi a apărut firma ADREM care i-a în concesiune active la Termica Suceava. Este aproximativ jumătate din patrimoniul Termica, cu tot ceea ce însemnă instalaţii, clădiri, căi uzinale. Tot ce se întâmplă la Suceava, la Termica, este similar cu se întîmplă la Oltichim”, a menţionat Mereuţă.
Leave a Reply