Creștere alarmantă a numărului de persoane care s-au vaccinat antirabic, la Iași cel mai mic pacient are 1 an și 2 luni.
Un bărbat a murit de rabie după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân, iar zeci de persoane din județul Iași au ajuns la spital și au avut nevoie de vaccinare după ce au fost mușcate sau au intrat în contact cu animale bolnave.
Medicii ieșeni vorbesc de o situație neobișnuită și recomandă o serie de măsuri pentru a evita îmbolnăvirea.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași:
Spre deosebire de persoanele care vin din focare și care se vaccinează gratuit, cel care se vaccinează voluntar trebuie să plătească. Programarea se face telefonic, la Spitalul de boli Infecțioase. Pentru o profilaxie completă, persoanele interesate vor beneficia de un consult de specialitate și de 3 doze de vaccin.
Rabia este o boală infecţioasă deosebit de gravă care, daca nu este profilactizată în timp scurt, este letală. Oamenii pot dezvolta boala în urma muşcăturilor de animale sălbatice sau domestice. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.
Primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă înntre 4 și 6 săptămâni de la momentul infecţiei. Apariţia simptomatologiei marchează un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal.
Virusul atacă şi lezează sistemul nervos central care includ atât creierul cât şi măduva spinării. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom. Tratamentul afecţiunii este indicat şi în cazul în care simptomele nu debutează la scurt timp de la expunerea la virus.
Citește și: Festivalul „Serile Filmului Românesc”, la Iaşi
Citește și: Profesorul Ionel Miron, Cetățean de Onoare al Municipiului Iași
Vizitează și: Facebook VIVA FM Iași