USV Iași, reprezentată la un concurs de la București cu un produs inedit

Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi va fi reprezentată la competiția națională Ecotrophelia 2025, organizată la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Echipa de studenți din Iași propune la această competiție un produs inovator: ROOTS, o băutură artizanală, fără alcool, obținută prin fermentație naturală, din ingrediente recuperate, care revalorifică tradiția și reduce risipa alimentară.

Băutura este inspitată din rețeta est-europeană de kvass, o băutură răcoritoare care se obține prin fermentarea pâinii, de obicei din secară sau orz. Echipa studenților USV Iași crede că, prin produsul ROOTS această băutură tradițională este reinventată într-o formulă modernă, sustenabilă și funcțională.

„Prin utilizarea unor subproduse agroalimentare precum malțul uzat, pâinea de secară și pulberea de coacăze negre, echipa propune o soluție creativă pentru reducerea risipei alimentare și promovarea unui stil de viață sănătos. ROOTS este mai mult decât o băutură: este o punte între patrimoniul culinar și inovația responsabilă”, declară Tudor Plop, unul din studenții implicați în proiect.

Din echipă mai fac parte tinerii Robert-Iulian Mandache și Răzvan-Mihail Vasilachi, toți studenți în anul al III-lea, la Facultatea de Agricultură a USV Iași, specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole. De asemenea, echipa este coordonată de asist. univ. dr. Ionuț-Dumitru Veleșcu, asist. univ. dr. Ioana Cristina Crivei și asist. univ. drd. Cătălin Mihai Ciobotaru.

„Participarea la Ecotrophelia reflectă angajamentul Universității față de educația practică, sustenabilitate și dezvoltarea de soluții alimentare pentru viitor. Concursul european de inovație în domeniul alimentar, care evidențiază creațiile și talentele studenților este practic declanșatorul transformărilor din sectorul alimentar al viitorului.

Acest concurs reprezintă o veritabilă revelație și o platformă de excepție pentru inovație și inspirație în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat”, a declarat conf. univ. dr. Marius Ciobanu, director al  Departamentului Tehnologii Alimentare.

Citește și: Tramvaiul Responsabilității a adunat peste o tonă de hrană pentru cățeii de la Tomești

Citește și: Când pot începe lucrările la SRU Iași

Vizitează și: Facebook VIVA FM Iași

Distribuie

Din aceeși categorie

Lucrările la Stânca-Costești au fost prelungite. Încă 24 de ore fără apă!

USV Iași, reprezentată la un concurs de la București cu un produs inedit

Tramvaiul Responsabilității a adunat peste o tonă de hrană pentru cățeii de la Tomești

Lucrările de la Colegiu Pedagogic continuă

Știri sugerate