Teatrul Național face apel la publicul ieșean pentru a salva Sala CUB. Petiția „Salvați Sala Teatrul 3 CUB (Teatrul Național Iași)” a fost lansată de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași ieri seară, ca urmare a deciziei Consiliul Local Iași tot de ieri, 20 mai 2025, pentru aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor pentru reabilitarea și modernizarea spațiilor publice și amenajarea spațiului verde perimetral Teatrului Național.
Reprezentanții Teatrului Național se opun deciziei primăriei pentru că „proiectul vizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia pentru ca zona vestică să se transforme într-un amplu spațiu verde”. În proiect, totuși, nu existau sugestii pentru relocarea CUB-ului, ceea ce a fost tradus ca dispariția acestuia. Uzina Teatrului, amenajată în prezent ca spațiu cultural, cum prevede proiectul, „se va transforma în cafenea, bar sau restaurant, adaptate noii amenajări”.
Pentru Teatrul Cub au fost retrase, din păcate, toate autorizațiile de funcționare, dar primarul Mihai Chirica a declarat că „în devizul proiectului am prins bani pentru reactivarea acestuia”. La ora publicării acestui material, Primăria Iași analizează două variante pentru relocarea Teatrului CUB: Parcul Junimea (Gulliver) sau Parcul Tineretului (complexul TUIAȘI).
„Distrugerea Teatrului CUB ar reprezenta un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus! Mutarea Teatrului3 CUB în afara proximității Teatrului Național ar face imposibilă activitatea trupei Naționalului ieșean în acest spațiu și transformarea sa într-o hală din lemn.” transmit reprezentanții Teatrului Național Iași.
Petiția a fost distribuită pe paginile oficiale ale instituției culturale și de către ieșeni. În acest moment, peste 1000 de persoane au semnat petiția pentru protejarea Teatrului CUB.
Sala CUB a reprezentat în anul 2007 soluția salvatoare care trebuia să asigure preluarea principalelor activități derulate în Sala Mare a Naționalului ieșean, aflată atunci în restaurare. Aceasta a fost deschisă publicului în 2008 – 2009, cu o capacitate de 150 de locuri fiind inaugurată în octombrie, când a avut loc cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Avram Goldfaden”. Macbeth de William Shakespeare, în regia lui Mihai Măniuţiu, a fost primul spectacol al trupei ieşene care s-a jucat în acest spațiu.
Sala CUB a câştigat Premiul Naţional pentru Arhitectură, oferit de juriul Bienalei de Arhitectură, eveniment desfăşurat în toamna anului 2008 la Bucureşti, iar în anul 2011 a primit premiul pentru proiecte inedite și realizări remarcabile din partea UNITER.


Sursa Foto: Teatrul Național Iași
Citește și: Ziua Mondială a Mediului, celebrată la Iași
Citește și: Cinematograful Tineretului devine Coloseul Bragadiru
Vizitează și: Facebook VIVA FM Iași